knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Herbert George Wells
Časovni stroj
zf proza
Založba Genija
približno število strani: 141
pdf:
456 KB
ePub:
287 KB
Mobi:
866 KB
Opis

Po prvi svetovni vojni je bilo ime H. G. Wellsa poleg imena G. B. Shawa najbolj znano ime sodobnega angleškega pisatelja med zahodnoevropskimi bralci. Saj je bil H. G. Wells ne samo pisatelj fantastičnih, utopičnih in družbenih romanov, temveč tudi avtor zelo priljubljene Svetovne zgodovine, ki je izhajala v vedno novih izdajah. Sam se je proglašal za novinarja in ne za umetnika, mnogokateri kritik mu je očital, da v svojih delih preveč uči in razmišlja, da ima sicer mnogo idej, a tudi mnogo besed. Nihče mu ni mogel odrekati, da je gibčen, uspešen in razumen pisatelj, čeprav vpliva na občinstvo tudi s količino svojega književnega dela (napisal je nad sto knjig).


Med prva njegova dela spadajo romani: Časovni stroj (1895), Nevidni človek, Vojna svetov, Prvi ljudje na mesecu. Roman o časovnem stroju, ki nas popelje v fantastično prihodnost, z bistrim pogledom ugotavlja, kaj se lahko zgodi, če zmaga suhoparen razum tehničnega navdušenca nad človeškimi čustvi. Roman je častitljiv zaradi svoje starosti in bi mu bili kot pionirskemu delu krivični, če bi ga hoteli secirati s sedanjimi merili. Wells se je izognil socialno-politični problematiki in prikazal samo dvojnost utopične prihodnosti s sužnji Morloki in gosposko kasto, ki živi od izkoriščevanja tujega dela. Razumljivo je, da fantastična dela, zgrajena na naravoslovnih in tehničnih hipotezah ter trenutnih družbenokritičnih spoznanjih, hitro zastarevajo. Toda pri Wellsu je bilo bolj tragično, da se njegovi nazori niso razvijali v tisti progresivni smeri, ki jim je bila nakazana na začetku njegovega književnega delovanja.

Wells je za temi fantastičnimi romani napisal mnogo književnih del o sodobnih družbenih vprašanjih, spolni svobodi, ženski emancipaciji, malomeščanstvu, kapitalizmu ipd. Dvigal se je zmerom bolj nad množice in jim ni hotel zaupati, bližal se je nekakemu duhovnemu aristokratizmu kozmopolitske elite in velike industrije. Propagiral je sicer idejo o svetovnem miru, dvigu produkcije in prihodnji socialni pravičnosti, toda razrednega sestava družbe, za katero se je zavzemal, ni znal dovolj upoštevati.

Kljub relativni zastarelosti Wellsovega dela, ki se v času po drugi svetovni vojni še bolj umika našemu zanimanju, moramo vendarle reči, da spada Wells med tiste znamenite pisatelje dvajsetega stoletja, ki so s plamenico razuma, bogato domišljijo in velikim znanjem utirali pota svobodnejšemu razvoju človeštva. Angleži pa ga verjetno še posebej cenijo, ker je po besedah R. Westa popravljal napake angleškega konservatizma z mirno in jasno svetlobo znanosti.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Časovni stroj« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.