knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Sebastijan Kneipp
Zdravljenje z vodo
osebna rast
Založba Genija
približno število strani: 132
pdf:
417 KB
ePub:
166 KB
Mobi:
548 KB
Opis

V zadnjih letih sem napisal več knjig raznovrstne vsebine. Nisem jih pisal zase, ampak za človeštvo in še prav posebej za take, ki jih obiskujejo vsakovrstne bolečine in težave. Pisal sem te knjige v kar se da preprostem jeziku brez okrasja, tako da bi jih mogel vsakdo razumeti ter si po potrebi izbrati, kar je zanj porabno. Knjige naj bi vsebovale predvsem pravila za življenje in migljaje za vse stanove, kako si v stiski pomagajo. Trudil sem se, da bi pokazal in pojasnil, kaj nam Stvarnik nudi v vodi in zeliščih. Kakor se na razstavi kažejo različne stvari, tako boš tudi v tej knjigi našel mnogo za življenje porabnih reči. Če je kdo star, pa zdaj misli nazaj na svoja otroška in mladostna leta in na svoj poklic, ta jasno vidi, koliko se je spremenilo, da je od otroka dorasel v starca, in spozna kako resničen je stavek: Drugače misli otrok, drugače mladenič, drugače dozorel razsoden mož in izkušen starec.


Te stopnje prav lahko opažam tudi pri svojem vodnem zdravljenju. Že je 46 let, odkar sem spoznal vodo kot zdravilo, prav tako dolgo pa je že, odkar sem začel delati poskuse z zelišči. Lahko se primerjam z vajencem, ki se gre k mojstru učit; moj mojster je bila drobna knjižica. Sledil sem svojim skušnjam korak za korakom, da bi spoznal zdravilno moč vode in zelišč ter bi jih uporabil v primerni obliki za človeško telo. Noben krojač ne naredi prve suknje tako, da bi se natančno prilegala; šele počasi dobiva vedno več vaje in skušnje. In jaz lahko mirno priznam, da se mi je godilo tako kakor tolikim drugim; pogosto te zrinejo s poti, ki si si jo izbral, in potisnejo na drugo, ki po nji prav za prav nisi nameraval hoditi. Tako se je godilo tudi meni s hidropatijo ali vodozdravstvom. Iz mojih knjig se lahko prepričate, kako sem stopal od izkušnje do skušnje ter vedno bolj spoznaval delovanje vode in njenih vsakovrstnih uporab.

V tejle knjigi pa bi rad razložil, kako naj se vse moje skušnje uporabljajo v blagor mojih soljudi. V dva dela jo bom razdelil. Ker pa štejem že 73 let, se nočem več obotavljati, ampak tale prvi del takoj pošiljam v svet, da vsaj ta del zagotovim vsem tistim, ki bi se radi držali mojih nasvetov. Če mi Stvarnik pusti še kaj življenja, bom za prvo knjigo poslal še drugo. Z drugimi besedami: Starec sem, in ne vem, ob kateri uri me bo Gospod življenja in smrti odpoklical od mojega dela, zato sem napisal svoj testament ali oporoko, in jo polagam v roke svojih prijateljev, izvršilcev oporoke. Če mi dobri Bog še nadalje nakloni življenje in zdravje, je pa kar mogoče, da bom ta testament še razširil in dopolnil, to se pravi, dodal mu bom še kodicil.

Tale knjiga govori predvsem o načinu, kako je treba uporabljati oblive, ovitke, kopeli, soparo itd. Nato pride vrsta najvažnejših bolezni in kajpada tudi navodila, kako se jih moremo obvarovati in kako jih zdraviti. Bolezni sem našteval, kakor se mi je zdelo najprikladneje; kar jih še manjka, pridejo v drugem delu knjige na vrsto.

Kdor prebira ›Moje vodozdravstvo‹, prvo knjigo, ki sem jo poslal v svet, pa jo primerja s tole, se bo prepričal, da sem pri več uporabah spremenil trajanje. Neštevilni bolniki in z vsemi mogočimi hibami in bolečinami obremenjeni so me pripravili do tega, da vodo uporabljam na kar se da preprost način. Polkopeli so prej trajale po dve minuti, počasi pa sem se prepričal, da za večino bolnikov zadostuje že nekaj sekund; pa tudi za take, ki bi daljšo kopel prenesli, bo kratka čez in čez dosti. Enako je z ovitki. Sčasom sem spoznal, da ovitki niso toliko potrebni, če prav uporabljaš polive. S tem pa še ne pravim, da ni treba zdraviti tudi z ovitki. Večina bolezni se da z vodo zdraviti na štiri različne načine: z umivanjem, kopeljo, ovitki in oblivi.

Čeprav sem se neprestano trudil, da bi svoje zdravljenje kar mogoče omejeval, da me ne bi preveč oviralo pri mojem poklicu, so me pa bolniki hoteli skoraj zadušiti. Ne da bi si bil sam želel in ne da bi iz Wörishofena ven delal kako reklamo, so bolniki prihajali semkaj v tolikšnem številu, da v Wörishofenu ljudje niso vedeli, kaj naj bi z njimi začeli. Za zdravljenje z vodo sem spočetka uporabljal kar svojo pralnico. Ko je ta postala pretesna, smo nad vasjo sezidali dve kopališči, eno za moške, drugo pa za ženske. V moškem kopališču je polive z vodo dajal padar Joh. Kustermann, za drugo kopališče pa sem izučil svoji nečakinji Rozino in Terezijo. Ko sta pa tudi ti oblivališči postali premajhni, sta mi sklenila pomagati dva tukajšnja domačina, Ludvik Geromiller in Fidel Kreuzer. Vsak je namreč sezidal čedno hišo s kopališčem za moške in ženske. Pozneje sem še sam postavil hišo, v glavnem namenjeno duhovnikom; kar je prostora ostalo praznega, so ga lahko uporabljali neduhovniki.

Nakup in izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Zdravljenje z vodo« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.