knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Edith Nesbit
Nove dogodivščine iskalcev zaklada
mladinski roman
Založba Genija
prevod: Valerija Cokan
ilustracije: Reginald B. Birch
približno število strani: 240
pdf:
7.3 MB
ePub:
7.1 MB
Mobi:
14.6 MB
Opis

Pripoved se začne s prihodom Daisy in Denny na počitnice k družini Bastable. Ker pa gosta nista dajala vtisa da se bosta igrala zraven ostalih otrok; so si morali Alice, Oswald, Dora, Dicky, Noel in H.O nekaj zanimivega ki bi trajalo ves dan. Oswald si je izmislil da bi se igrali knjigo o džungli...


Odlomek iz knjige:

Otroci so kakor džem: če so na svojem mestu, je vse v najlepšem redu, če so po vsej trgovini, pa ne gre, se strinjate?

Te grozljive besede je izrekel naš indijski stric. Zaradi njih smo se sami sebi zdeli zelo zelo mladi. Čeprav smo se jezili nanj, nam ni bilo niti najmanj v tolažbo, da smo ga med seboj zmerjali z neprimernimi imeni, kar pač storiš vselej, ko so neprijazni odrasli hudobni s teboj, saj stric sploh ni bil hudoben, temveč ravno nasprotno – takrat, kadar ga nismo jezili, seveda. Pa tudi slabega mnenja nismo mogli imeti o njem samo zaradi tega, ker nam je rekel, da smo kot džem, kajti Alice je trdila, da je džem nekaj zares odličnega – le na pohištvo in podobne neprimerne kraje ne spada. Moj oče je pripomnil: »Morda pa bi bilo bolje, ko bi jih poslali v internat.« Kar streslo nas je od groze, saj smo vedeli, kako očka nasprotuje internatom. Pogledal nas je in rekel: »Gospod, prav zares se jih sramujem!«

Vaša usoda res ni nič kaj zavidljiva, če se vas sramuje lastni oče. Tega smo se zavedali, zato smo imeli v prsih občutek, kakor da bi bili pogoltnili celo trdo kuhano jajce. No, tako vsaj se je počutil Oswald, in očka je ob neki priložnosti omenil, da je Oswald kot najstarejši otrok predstavnik vse družine, zato smo se torej tudi preostali počutili enako.

Nekaj trenutkov smo vsi molčali. Nazadnje pa je oče rekel:

»Zdaj lahko greste – vendar ne pozabite –« Besed, ki so sledile, vam raje ne bom povedal. Saj nima smisla pripovedovati stvari, ki so vam dobro znane – kakor to počenjajo v šoli. Prepričan sem, da ste tudi sami velikokrat poslušali te besede. Ko je bilo mimo, smo skrušeno odšli. Dekleti sta jokali, mi dečki pa smo izbrskali knjige in začeli brati, da ne bi kdo pomislil, da nam je kaj mar. Znotraj, globoko v srcu pa nas je zadelo, zlasti Oswalda, ki je bil predstavnik družine.

Prizadelo nas je še toliko bolj, ker nismo imeli nobenega namena, da bi storili kaj napačnega. Pomislili smo sicer, da odrasli najbrž ne bi bili posebej zadovoljni, a to je nekaj popolnoma drugega. Razen tega pa smo nameravali vse pospraviti na svoje mesto, preden bi kdo sploh utegnil opaziti, da je kaj narobe. Vendar ne smem vnaprej predvidevati (to pomeni, da bi povedal konec zgodbe pred njenim začetkom. To vam povem samo zato, ker vem, kako zoprno je, če v zgodbi naletiš na neznano besedo, katere pomen moraš potem iskati v slovarju tujk).

Smo družina Bastable – Oswald, Dora, Dicky, Alice, Noël in H. O. Če še ne veste, zakaj našega najmlajšega bratca kličemo H. O., poglejte v knjigo Iskalci zaklada in poizvedite. Takrat smo bili iskalci zakladov in iskali smo jih povsod in precej pogosto, ker smo si zelo želeli, da bi kakšnega našli. Na koncu nismo našli zaklada, pač pa je nas našel prijazen indijski stric, ki je očku pomagal pri njegovih poslih, tako da nam je očka lahko omogočil življenje v veliki rdeči hiši v Blackheathu in ne na Lewisham Roadu, kjer smo živeli, ko smo bili še revni, a pošteni iskalci zakladov. Ko smo bili še revni, smo si zelo želeli, da bi imel očka toliko dela, da nam ne bi bilo treba nositi ponošenih oblek (meni je sicer čisto vseeno, dekletom pa ni) in biti venomer brez žepnine. Mislili smo, da bi bili potem srečni in zelo, zelo pridni.

Ko smo se torej preselili v to prečudovito veliko hišo, smo verjeli, da bo odslej vse drugače, kajti hiša je imela vinograd in borov nasad, pa plin in vodovod ter nasade okrasnega grmičevja in hleve, skratka, vse sodobne naprave, ki jih imajo hiše v prospektih. Prospekte sem podrobno prebral in si vsako besedo pazljivo prepisal.

Hiša je prelepa, vse pohištvo je iz masivnega lesa, stoli se ne krušijo in mize niso popraskane, srebro pa je svetleče novo. V hiši je polno strežajev, vsak dan dobimo veliko spodobnih obrokov – in veliko žepnine.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Nove dogodivščine iskalcev zaklada« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.