knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Louisa May Alcott
Staromodno dekle
roman
Založba Genija
prevod: Valerija Cokan
približno število strani: 286
pdf:
965 KB
ePub:
355 KB
Mobi:
1.3 MB
Opis

Glavna junakinja Polly Milton je povsem navadno dekle. Tudi zelo zadovoljna je sama s sabo, vse dokler ne gre na obisk k sestrični, ki živi v velikem mestu. Sestrična Fanny je, čeprav je Pollyjine starosti, videti veliko starejša, in se ne bi nikoli tako ponižala, da bi se na primer igrala na snegu.

Ali bo Polly sploh kdaj postala takšna, kot so druge deklice v velikem mestu, in ali si to sploh želi? Morda je včasih bolje biti navadno, staromodno dekle, ki se rado zabava ob najbolj navadnih stvareh in ni niti malo podobno mestnim dekletom.


Odlomek iz knjige:

»Čas je, da greš na postajo, Tom.«

»Potem pa pridi, no.«

»Ne, jaz ne grem, premočno dežuje. Če grem v takšnem ven, se mi bodo uničili vsi naborki, jaz pa hočem biti lepa, ko pride Polly.«

»Menda ne misliš, da bom šel sam po neznano dekle, kaj?« Tom je bil videti tako vznemirjen, kakor da bi mu njegova sestra predlagala, naj gre pričakat kakšno avstralsko divjakinjo.

»Seveda mislim. Ti moraš ponjo in če ne bi bil tak neotesanec, kot si, bi ti bilo všeč.«

»Veš kaj! To je hudobno! Najbrž res moram iti, vendar si obljubila, da greš z menoj. Samo enkrat me še nadleguj s svojimi prijateljicami! Ne, hvala!« Tom je užaljeno vstal z zofe, vendar je zaradi razmršenih las in splošnega slabega stanja njegovih oblačil učinek besed nekako oslabel.

»Če se prenehaš jeziti, bom pregovorila mamo, da ti, ko Polly odide, dovoli povabiti tistega groznega Neda Millerja, ki ga imaš tako rad,« je rekla Fanny v upanju, da ga bo pomirila.

»Koliko časa pa ostane pri nas?« je poizvedoval Tom in si naskrivaj urejal obleko.

»Mesec ali dva mogoče. Tako prijetna je, da jo hočem imeti tukaj, dokler bo njej do tega.«

»No, potem že ne bo ostala dolgo,« je zamrmral Tom, ki je imel dekleta za skrajno nepotrebno doto stvarstva. Štirinajstletni dečki pač tako razmišljajo, in najbrž je tako tudi prav. Radi prevračajo kozolce, in prav je, da si to pošteno privoščijo, saj tri ali štiri leta pozneje postanejo hlapci »teh groznih deklet«, ki potem sukajo njih.

»Sem poglej! Kako pa bom prepoznal to prikazen? Nikoli je nisem videl in ona ne mene. Z mano moraš, Fan,« je dodal in se na poti proti vratom ustavil. Bil je zgrožen, ko se je spomnil, da bo potemtakem moral ogovoriti številne tujke, preden bo našel pravo.

»Čisto enostavno jo boš prepoznal. Najbrž bo gledala naokoli za nama. Mislim, da bo ona prepoznala tebe, ker sem te ji natančno opisala.«

»Stavim, da me ne bo.« Tom se je ihtavo počohal po svoji kodrasti bučki in se pogledal v ogledalu. Prepričan je bil, da mu sestrin opis ni bil naklonjen. Sestre niso nikdar naklonjene, »mi sotrpini« to že vemo.

»Pojdi že, sicer boš zamudil, in kaj bo potem Polly mislila o meni?« je zavpila Fanny in ga nestrpno dregnila pod rebra. Ta gib še posebej prizadene moški ponos.

»Mislila bo, da ti je več do tvojih kodrčkov kot do prijateljev, in čisto prav bo imela.«

Tom, ki je imel občutek, da je izjavil nekaj zares ostrega, je ležerno odkorakal skozi vrata, čeprav se je zavedal, da je res pozen. Ko je izginil Fanny izpred oči, je stekel, da bi nadomestil zamudo.

»Če bi bila jaz predsednica države, bi uzakonila pravilo, da je treba vse dečke zapreti, dokler ne odrastejo, ker so res najbolj nemogoče krote na svetu,« je rekla Fanny, ko je opazovala sključeno postavo svojega brata, ki se je počasi oddaljevala po ulici. Če bi ga zasledovala, bi si morda premislila, kajti takoj za ovinkom se je stanje popolnoma spremenilo: roke je potegnil iz žepov, prenehal je žvižgati, zapel si je jopič, si poravnal čepico in odvihral z urnimi koraki.

Ko je ves zasopel in rdeč kot kuhan rak prispel na postajo, je vlak pravkar ustavljal.

»Najbrž bo nosila pentlje in to in ono, kot vse. Kako jo bom potem prepoznal? Zakaj me je Fan pustila samega!« je premišljeval Tom, ko je prestrašeno opazoval prihajajočo množico mladih deklet. Ker je bilo videti, da nobena od njih nikogar ne pričakuje, ni nobene ogovoril. Z mučeniškim izrazom je opazoval nove in nove potnice. »To bo ona,« si je rekel, ko je zagledal dekle v čudoviti obleki, ki je z zvitimi rokami in majhnim klobučkom, poveznjenim na visokem šinjonu in mošnjičasto nabuhlino v zatilju, obstalo nedaleč od njega. »Verjetno jo moram ogovoriti, no, prav.« Tom se je nerazpoloženo približal gospodični, ki je bila videti, kakor da bi ji veter razcefral obleko, kajti vse je frfotalo od prepasnic, naborkov, volančkov in perja.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Staromodno dekle« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.