knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Tončka Stanonik
Cvetlična hiša
mladinski roman
Založba Genija
ilustracije: Dunja Kofler
približno število strani: 102
pdf:
5.4 MB
Opis

Odlomek iz knjige:

Te zgodbe nikoli ne bi bilo, če ne bi nekoč na robu našega mesta stala stara enonadstropna hiša. A neugledna je bila samo na prvi pogled, če pa si se nanjo ozrl s prijaznejšim pogledom, si opazil, da so se z njenih balkonov usipale najlepše cvetlice v tistem kraju. Pa to ni bila edina značilnost sive hiše. V njej so živeli ljudje, ki so se radi ustavljali drug ob drugem in si povedali kaj prijaznega. Pa tudi to še ni vse. Njeni stanovalci so poznali veliko zgodb, si jih pripovedovali, jih brali in, če verjamete ali ne, zgodbe so tudi zapisovali. Torej lahko začnem tole pripoved tudi takole: te knjige nikoli ne bi bilo, če ne bi v sivi večstanovanjski hiši na robu našega mesta živel stari knjigarnar, ki knjig ni samo prodajal, temveč je o njih vedno kaj pripovedoval in tudi delal zapiske. In potem je bil tu še nekdo, ki se mu je to življenje zdelo tako lepo, da je nekoč, ko je siva hiša živela samo še v spominih, sedel za računalnik in tej hiši napisal kratek življenjepis.


Zdaj vam že lahko izdam, da bom pripovedovala o knjigarnarju Knjižnem molju. Pravzaprav to ni bilo njegovo pravo ime. Tako so ga klicali njegov prijatelj iz knjigarne Modroslovec in klošar Stari Jakec, ki mu je nosil stare časopise in revije, iz hiše, kjer je stanoval, pa gospod Pesnik in njegova žena, kdaj pa kdaj tudi najmlajši stanovalki Ninika in Ančka. Njegovo pravo ime pa je bilo Poldi Ponikvar. Poznalo ga je vse mesto, nekoliko zaradi vzdevka, nekoliko zaradi starega kolesa in oguljene aktovke, ki ga je spremljala povsod, kamor se je odpravil, predvsem pa zaradi imenitne knjigarne, v kateri je tudi najzahtevnejši bralec našel svojo knjigo, nekaj pa tudi zaradi ljudi, ki so se zbirali pri njem.

Gospod Knjižni molj je vedel o mestu marsikaj, na kar so drugi prebivalci že zdavnaj pozabili. Še se je spominjal časov, ko tu ni bilo stolpnic in visokih škatlastih hiš brez balkonov. Ljudje so večinoma živeli v pritličnih in enonadstropnih hišah, kurili so z drvmi, sami pomivali stopnišča in čistili hodnike. Tako pa je bilo še zdaj v Logu, majhni vasi na robu mesta. Kakor da so gradbinci, ki so vse naokoli pozidali vrtove in polja s stolpnicami, čisto pozabili nanj. Zato so ljudje še dolgo potem, ko so na spodnjem koncu naselja zgradili nakupovalno središče, tu živeli med travniki in drevesi. Poleti so posedali zadaj za hišami, jo peš mahnili v trgovino ali s kanglico po mleko k najbližjemu kmetu, se v soparnem večeru sprehodili med polji ali pa se zavihteli na kolo in se zapeljali okoli vznožja hriba.

In prav tu se je naselil tudi gospod Knjižni molj s sosedi. V Cvetlični hiši z dolgim lesenim balkonom in majhnimi okni je prebivalo pet strank: pritličje sta si izbrala za svoj dom babica Lidija in dedek Blaž, saj sta že težko hodila po stopnicah, pa gospod Pesnik in Pesnikova žena ter njuna hči Ančka, mala nagajiva Vrtajčka. Pesnik je bil v resnici Matevž Bevec. Ime pa mu je dala njegova žena Tina, kadar ga je opominjala, da so v življenju poleg pisanja še druge stvari, ki jih je treba opraviti, če imaš družino.

»Hej, ti, Pesnik,« je žvrgolela iz kuhinje v sobo, kjer je njen mož ob oknu za veliko mizo bral jutranji časopis. Nenehno ga je motila s praktičnimi zahtevami.

»Si pozabil, da pečica ne dela? S tvojo polnjeno piško danes ne bo nič!«

»Hej, hej, gospa Pesnikova žena, ali ne vidiš, da ustvarjam in služim kruh!« se je izmikal njenim namigom, da bi se moral preleviti v mojstra za mala hišna popravila. Včasih sta se na ta račun precej hudo sporekla, vedno pa se zaradi ustvarjalne prezaposlenosti malce zbadala, pa se ju je takšno ime prijelo.

V prvem nadstropju so imeli svoja stanovanja gospa Barica z Niniko in gospod Poldi in seveda teta Neža z najlepšimi rožami na oknih.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Cvetlična hiša« je narejena v formatih:  pdf 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.