knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Tomislav Zagoda
Sanje o Buginih spodnjicah
mladinski roman
Založba Genija
prevod: Tamara Maričič in Goran Gluvić
približno število strani: 154
ePub:
303 KB
Opis

Avtor je sprva izjavil, da je nameraval napisati pubertetniško himno ljubezni in odo prijateljstvu. Že naslednji hip pa je, praskajoč se po trebuhu, rekel, da se je s pisanjem romana hotel ozdraviti dolgočasja ter tu in tam še koga nasmejati …

V tujini so si Sanje o Buginih spodnjicah prislužile nagrado in dve nominaciji za najboljšo mladinsko knjigo.


Odlomek iz knjige:

Obsedenost z Bugo, ki se je začela pred enim mesecem, nikakor ne pojenja. Bugo sem spoznal na tečaju kreativnega pisanja med zimskimi počitnicami. Tudi ona je osmarka, vendar v osnovni šoli iz sosednjega naselja. Iz glave skušam zmetati umazane misli. Vadim tako, da si predstavljam Bugo in mene, kako sediva v mračni sobi in rešujeva matematične naloge ali pa se pogovarjava o pismu Efežanom in holokavstu. Ona govori, jaz pa z zanimanjem poslušam njen piskavi glasek. Potem pijeva čaj in uživava ob tibetanski etno glasbi in vonju sveč. Toda v tistem hipu se slika razblini in jaz začnem divjati, ona pa me skuša ukrotiti… ne morem si pomagati…

Trudil sem se, da bi ne mislil nanjo, zato sem izpolnil supertest »Ali ste dolgočasna oseba?« Od možnih sto točk sem jih dobil natanko nič. Na vprašanje, katero osebo bi najraje spoznal: Ali G-ja, Josha Hartnetta ali papeža, sem obkrožil Sveti sedež. Na vprašanje, ali bi na šolski proslavi izvedel čarovniški trik, plesno točko ali recitiral odlomek iz klasične drame, sem spet izbral zadnje…; ne razumem!? Zakaj je capljati v ritmu ali vleči zajca iz klobuka bolj zabavno kot recitirati? Tolažbo sem poiskal pri najboljšem prijatelju Tediju. Poslal sem mu sms: Se ti zdi, da sem dolgočasna oseba? Tedijev sms: Pa menda nisi mislil, da si zabaven? Moj sms: Hvala. Tedi: Ni za kaj.

Sestavil sem spisek vsega, kar me spominja na Bugo ali na nekatere dele njenega telesa; ščipalka za sušenje perila me spominja na njeno špangico v laseh, bele ploščice na prečudovit lesk njenih zob, detergent za pranje posode na njene pomirjujoče zelene oči, kuhinjska krpa na njeno karirasto srajco, jabolka me spominjajo na njene prsi, lešniki na njeno trdo zadnjico, višnje na njene sočne ustnice… Obseden sem! Obseden, vam pravim!

Ela, moja sestra, se je domov vrnila namrgodena…, foter je trobil v svoj rog…, mati je gledala žajfnico »Škrlatne stene«.

Kle, našo pudljo, sem odpeljal ven. Polulala se je na mali zelenici pred blokom. Poleg Kle so tam bili še: afganistanski hrt, rotvajler in neki ptičar. Dlaka tega ptičarja… – enake lase ima Buga…Torek, 18. februar


Ela je spremenila frizuro in barvo las. To vedno naredi, ko jo pusti kak frajer. Tokrat jo je zapustil Mac. Kakšen tip! Če se prebije na mesto pomočnika na mešalcu za beton, sem že preveč rekel. Ela je trenutno oranžna kot korenček. Oče je zamomljal: »Ona išče svojega Zajca Dolgouhca!«

Kle je dobila menstruacijo. Po stanovanju se sprehaja s povojem med nogicami. Zgleda žalostno in brezvoljno. Sploh več ne laja, kot da bi ji muca snedla jezik. Potem se zlekne in drži glavo med šapami. Oče občasno zatrobi v rog. Vadi Mozartov Koncert. Mama se udeležuje predavanj o zdravilni moči nekega kaktusa. Baje lahko z njim ozdraviš dobesedno vse! Od ploskih nog do raka. Slišala je, kako je škilasti tip iz okolice Gudalajare popil tri litre zdravilnega sirupa in si s tem tako polepšal svoj videz, da je celo statiral v žajfnici. Baje se mu je naravnalo škilasto oko.

Buga in jaz sva obiskala najin najljubši ljubezenski kotiček. To je terasa na vrhu bloka ob parku. Tam sva vedno sama in lahko počneva, karkoli nama pride na misel (do zdaj še nikoli nisva pisala domače naloge!). Poljubljala sva se dobre pol ure. Padal sem v vse večji trans, zaradi katerega nisem čutil mraza. Buga se je tresla, kar sem pripisoval svoji ljubezenski spretnosti in ne zimi. Nekajkrat sva si zašepetala: »Rad te imam!« Dvakrat sem je poljubil na uho, ona pa se je izvila in odmaknila in rekla, naj ji tega ne počnem več. Ob kratkem premoru, ko sva lovila sapo, me je vprašala: »Koliko me imaš rad?« Odgovoril sem: »Največ! Več od očeta in mame in sestre!« »To je trapasto!« je odvrnila. Rekel sem, da ima prav, toda nisem se spomnil ničesar boljšega, s čimer bi primerjal svojo ljubezen. Vseeno, prislužil sem si majhno lectovo srce, ki ga je izvlekla iz žepa in mi ga ponudila na dlani. Zahvalil sem se, ga vtaknil v jakno in jo spet začel poljubljati.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Sanje o Buginih spodnjicah« je narejena v formatih:  ePub 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.