knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Tatjana Kokalj
Ukradena redovalnica
mladinski roman
Založba Genija
približno število strani: 161
pdf:
733 KB
Opis

V šestem razredu dobijo novega učenca. Hkrati pa se začno na šoli dogajati razne lumparije, med katerimi je kraja redovalnice le zadnja v vrsti. Vsi znaki kažejo na novinca Petra, ki ima celo vzdevek Divjak. Kakšen izziv za Doro, Andreja in Vanjo, našo detektivsko trojico, ki se je že uspešno preizkusila v podobnih podvigih (iz prejšnjih knjig Tatjane Kokalj)! Toda tokrat junakinjo Doro bolj kot odkrivanje krivca lumparij zanima raziskovanje lastnih srčnih globin. Dora in Peter se soočita s svetlimi in temnimi platmi prve ljubezni. Ta je vselej lepa; kako pa se konča, naj za zdaj ostane skrivnost.

Iz žanra napete detektivke preskoči avtorica v ljubezensko zgodbo enako prepričljivo in živahno, kot preskakujejo iskrice med glavnima junakoma.


Odlomek iz knjige:

V šestem razredu je nenadoma zavladala pošastna tišina. Vse oči učencev so se sunkovito dvignile nad zvezki, kamor so še nekaj hipov prej prepisovali snov s table. V razred je stopil ravnatelj, besno švigal s pogledom okoli sebe, kot da bo zdaj zdaj zgrabil prvega učenca, ga kot Peter Klepec dvignil meter od tal in stresel iz njegovih hlač vse neumnosti.

Vanja je malce v zadregi prerešetala svoje stranpoti in razburjeno razmišljala, ali je bila katera od njih tako huda, da bi jo ravnatelj lahko poklical na zagovor. Andrej je skomignil z rameni, kajti imel je tako čisto vest kot prazen žep. Dora pa je bliskovito odprla predzadnjo stran v knjigi, ki jo je brala ves odmor, in mrzlično poskusila prebrati še zaključek, saj si je knjigo izposodila v knjižnici prek vrste le za en dan.

»V vašem razredu je zadnje čase vse narobe!« je zarohnel ravnatelj, ko se je nekajkrat sprehodil po razredu in se sem in tja radovedno zagledal v zvezke, ki so bili pisano oblepljeni s slikami športnikov in pevcev.

Dora je za hip potisnila knjigo globlje pod mizo, kot da bi se bala, da bo ravnatelj stopil k njej in njeno skrito branje razglasil za največjo predrznost, kar se jih zadnje čase dogaja na šoli.

Ravnatelj pa ni opazil Dorinega branja in je z globokim glasom, ki je bil mešanica besa, jeze, nejevolje in dolgočasja hkrati, rekel: »Ničesar drugega več ne delam, kot da hodim skoraj vsak dan v vaš razred in rešujem probleme, ki se rojevajo kot mladi zajci!«

Med tem namenoma ni niti enkrat pogledal Petra Dejaka, novega učenca, čeprav bi prav njega najraje razglasil za glavnega krivca. Peter je sedel v predzadnji klopi in pogledoval skozi okno na igrišče, kjer so se zbirali učenci osmega razreda,

Ob tej pripombi se je nekaj otrok zakrohotalo, a jim je nasmeh hitro otrdel na ustih, saj je ravnatelj še glasneje nadaljeval: »Kaj ste imeli med zgodovino? Učiteljica Cirila Regis je med odmorom napisala odpoved. Rekla je, da raje pometa ceste, kot da še eno samo uro preživi v tem zverinjaku.«

Učenci so nekoliko prestrašeno pogledali okoli sebe, le Dora je kot vedno mirno brala.

Andrej se je začudil, ali si ravnatelj namenoma zatiska oči, je neveden ali neumen. Res ni hotel kriviti za vse težave Petra Dejaka, imenovanega Pero Divjak, a če bo fant ostal v njihovem razredu do konca šolskega leta, bo še kdo od učiteljev dal odpoved, ne le Cirila Regis, ki jim je že septembra povedala, da jo bo odkurila iz šole s prvim vlakom, samo da se ji kje drugje pokaže boljša služba.

»Kdo je bil tokrat tisti, ki je spravil ob živce profesorico, ki je na šoli znana kot najboljša in najprizadevnejša učiteljica?« je izbruhal ravnatelj. A mu je že v naslednjem hipu postalo žal, saj se je že vnaprej videl, kako pred učiteljskim zborom zagovarja in utemeljuje izrečeno trditev, ki drugim učiteljem ne bo niti malo všeč, saj gotovo vsak zase misli, da je najboljši.

»Kdo je razjezil gospo Cirilo?« je še enkrat vprašal, tokrat nekoliko mirneje in pohlevneje, kot da bi bil že doživel hladen tuš v zbornici.

Jasno, da se nihče ni javil, še najmanj pa Peter Dejak, ki je malomarno stegnil noge predse in čakal, kaj se bo še zgodilo. Fant je nedolgo nazaj prišel v njihov razred iz centrske osnovne šole, ker si je tam prislužil raznoliko zbirko ukorov, prinesel s seboj bogato zalogo neopravičenih ur in, seveda, tudi nekaj nezadostnih ocen.

Vanja je dregnila Andreja, ki je sedel pred njo, in ga tiho vprašala: »Si upaš povedati, kaj je bilo?«

A še preden je Andreju uspelo odkimati, je ravnatelj opazil skrivni pogovor in padel je po Vanji kot policist po pobeglem kaznjencu: »Mislim, Vanja, da nam boš nekaj povedala, kajne?«

Vanja je poskusila prikriti rdečico, ki ji je zalila obraz, in skozi možgane ji je šinila misel, da za nič na svetu ne bo izdala Petra, pa ne zato, ker bi bila na njegovi strani, temveč preprosto zato, ker se ni hotela vmešati v težave, ki so kot odvržene plastenke že plavale na površju.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Ukradena redovalnica« je narejena v formatih:  pdf 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.