knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Tatjana Kokalj
Črepinje v garaži
mladinski roman
Založba Genija
približno število strani: 101
ePub:
286 KB
Opis

Kako nedolžna šola v naravi postane napeta kriminalka? V središču zanimanja naših treh prijateljev, Dore, Vanje in Andreja, so tokrat starorimske arheološke najdbe v mali dolenjski vasi. Na žalost pa se zanje zelo zanima tudi tolpa kriminalcev ...

Bo osnovnošolskim junakom uspelo rešiti slovensko kulturno dediščino?


Odlomek iz knjige:

»Greš na tabor?« je vprašala Dora in Andrej je prikimal.

»Saj gremo vsi, le Mark ostane doma,« je rekla Vanja, ki je brskala po torbi in iskala mobilni telefon.

»Še vedno težko hodi. Zaradi padca pri telovadbi je že štirinajst dni invalid, dvojni zlom kosti res ni preprost, pa čeprav je v začetku kazalo, da si je le pretegnil mišice,« je rekla Dora.

»Si predstavljata, še cel mesec bo v mavcu! Ponoriš!« je na glas pomislil Andrej, ki si ni mogel zamisliti, da bi ga njegova starša vozila v šolo in domov, on pa bi kot kak upokojen general z berglami hodil iz razreda v razred.

»Nogomet je le za poznavalce,« je rekla Vanja in takoj nato odtipkala mamino številko. »Danes imamo sedem ur in potem še dodatni pouk, ne čakajta me s kosilom!« je rekla mami in pomežiknila prijateljema.

»Pojdimo!« je zaklicala Dori in Andreju in stekli so skozi šolska vrata.

Dora, Andrej in Vanja so šestošolci. Čez nekaj dni se bodo odpeljali v majhno vas blizu Novega mesta v šolo v naravi, ki ji učitelji malo manj dolgočasno rečejo tabor. Le kdo si je izmislil tabor na Dolenjskem, z nešteto dejavnostmi in skoraj brez odmorov, tabor, ki naj bi bil po Valerijinem mnenju celo razburljiv? Kdo neki? Razredničarka Valerija in njena druščina, ki so prepričani, da bodo učenci kar vriskali od navdušenja, če jih bodo učitelji odpeljali iz deževne Ljubljane.

Mark bi bil zagotovo vesel tabora, kajti poležavanja in počasne hoje z berglami je bil do grla sit, in pojedel bi celega deževnika, da bi se mu uresničila želja in bi se mu kost zacelila.

Vanja pa se tabora ni niti malo veselila.

»Zmigajta se!« je nestrpno rekla Dori in Andreju, ki sta spet zaostajala za njo. »Še pet minut in začne se.«

Hiteli so na plesne vaje. Vanja polna pričakovanja, veselja in navdušenja, Andrej in Dora počasi, prisiljeno in brez volje.

Dora bi veliko raje brala knjige, kot pa skakala kot kakšna baletka in ves čas pazila, da ne bo kateremu od deklet skočila na gleženj. A obljubila je Vanji in zdaj mora držati besedo, čeprav … ja, čeprav je bila ljubezen do plesa zadnja v vrsti njenih ljubezni. V nahrbtniku je imela drugi del Harryja Potterja, ki bi ga zdajle z velikim veseljem začela spet brati. Seveda je Potterja enkrat že prebrala, a takrat tako na hitro in na dušek, da ji je ušlo najmanj deset milijonov podrobnosti. Ko se je kasneje hotela spomniti kakšne zanimive pustolovščine, jo je zelo jezilo, ker je mnogo reči pozabila. Kazalo je, da bo vsak čas eksplodirala kot steklenica zavretega jabolčnika, čakala jo je ura plesa in odpovedati se bo morala knjigi.

Andreju so se noge zapletale, kot da bi bile iz lesa. Ne že spet ta ples, je premleval, ko je hitel za dekletoma.

»Jaz pa ples. Lepo vaju prosim!« ju je prepričeval pred dvema mesecema, a ni nič pomagalo.

Andrej je ljubitelj mafije, torej matematike in fizike, ne pa plesa. In Vanja ga je prisilila, da obiskuje najbolj nor in zapleten plesni tečaj. Break dance. Le kako ji je prišlo na misel, da ga je potlačila v to neumnost? Kako, kako? Če ne bi imela pri tem svojih prstov zraven Dora, bi se še nekako izmazal, tako pa je bil obsojen na dosmrtno, se pravi dopomladno zaporno kazen in bo moral še cel mesec vsako sredo in petek hoditi na plesne vaje.

»Sta prepričani, punci, da je ples zame?« ju je spraševal sredi februarja.

»Pridi, boš videl, da ti bo všeč!« ga je prepričevala Vanja in kasneje še Dora.

A ples mu ni bil všeč, saj je že prvi dan ugotovil, da ni rojen zanj. A punci sta bili vztrajni in ga prepričevali, naj se potrudi, naj ne obupa, saj se bo privadil in postal najboljši plesalec v mestu. Kljub celi seriji neumnih razlogov, ki sta si jih sk izmišljevali, jima ni mogel dopovedati, da na plesu trpi, kot da bi ga raztegovali na natezalnici, in da ga bolijo mišice in kosti. Ni jima mogel reči, da ples sovraži. Takoj ko je odprl usta, sta ga prehiteli z goro dokazov, da je ples družaben, prijeten in potreben.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Črepinje v garaži« je narejena v formatih:  ePub 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.