knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Tatjana Kokalj
Senca na balkonu
mladinski roman
Založba Genija
ilustracije: Adrijano Janežič
približno število strani: 102
ePub:
1.2 MB
Opis

Kakšnih pomladnih počitnic si želite? Zagotovo takšnih, ki najstnika razvedrijo in spočijejo (saj zato pa se imenujejo počitnice, kajne?). Vendar s počitkom seveda ni mišljeno poležavanje pred televizorjem. Tako je menila tudi Dora, ko je v družinskem krogu izrazila svojo zamisel o počitnicah – in naletela na popolno starševsko nerazumevanje.

Na srečo se je prav takrat narisal na obisk njen sošolec in prijatelj Andrej, ja, tisti, ki ga že poznate iz mladinske kriminalke Kamen v žepu, kjer je trojica prijateljev razreševala svoj prvi zapleteni problem.

Andrej torej pride in ponudi Dori možnost prijetnih počitnic na kolesarskem taboru v Kranjski Gori. Dora se takoj navduši, le kdo se ne bi! Od tod naprej steče zgodba kot stopljena čokolada med prsti... (in na koncu malo zagreni).


Odlomek iz knjige:

Dora je stala kot polomljena fižolovka. Bila je naslonjena na vrata in visela malce v levo, čop rumenih las je štrlel v nasprotno stran, njene oči pa so streljale na vse strani.

»Zakaj si tako besna?« je vprašal očka, ki je komaj za hip utegnil odtrgati pogled od televizije. »Se ne bi pogovorili malce kasneje, samo še pet minut pa bo tekme konec.«

Dora je ošvrknila televizijski zaslon in zazdelo se ji je, da bo bruhnila kosilo na preprogo. Kdo na svetu še gleda teniški turnir sredi sončne nedelje? Koga briga let žogice, ki si jo nasprotnici podajata tako silovito, da je kljub vsem naporom skoraj ne moreta prestreči in odbiti.

»Pogovorimo se! Takoj zdaj!« je zarobantila in oče je celo za več kot dva hipa odvrnil oči od televizije.

»Ali bodo zdaj že otroci ukazovali staršem?« je revsknil, kot da bi mu zmanjkalo besed in se skoraj nemočno brani pred svojo hčerjo.

»Ne ukazujem, ampak zahtevam, pričakujem, želim si,« je hitela Dora, stopila do daljinca in brez najmanjše slabe vesti pritisnila na rdeči gumb.

Oče je ostrmel in čez obraz se mu je prelil bled odtenek.

»Kaj bi rada povedala?« je zagrmel.

»Pojdimo na počitnice v hribe,« je kratko rekla.

»Zakaj bi hodili na počitnice?« se je v pogovor vtaknila mama, ki je doslej drgnila medeninasto kljukico na starinskem mlinčku za kavo, kot bi bil to najpomembnejši opravek v tistem trenutku. »Saj ne počneš nič drugega, kot da vse dni samo bereš knjige. Zakaj bi šla rada v gore brat knjige, če to lahko počneš tudi na šolskem avtobusu, na cesti, na kolesu in seveda doma.«

»Oprosti, ampak res si zatežena!« je zarobantila Dora. »Vsi moji sošolci gredo med pomladnimi prazniki na počitnice. Tudi jaz bi rada enkrat spala v šotoru, hodila na sprehode, srečala planince in doživela kaj razburljivega.«

»In kaj boš počela, ko se bo stemnilo? V šotoru ne boš imela elektrike,« je zanimalo mamo.

»In iz varnostnih razlogov ne smeš uporabljati niti ročne baterije, saj si lahko pokvariš vid,« je bil pameten očka.

»To torej pomeni, da bi na počitnicah lahko brala le od sončnega vzhoda do sončnega zahoda in niti minute dlje, s čimer pa se gotovo ne strinjaš,« je duhovičila mama.

»Ker v gorah gotovo ni televizije, pomeni, da tudi mene takšne počitnice ne zanimajo,« je bevsknil oče, ki je medtem že prižgal televizijo in znova samodejno obračal glavo zdaj na levo in zdaj na desno, kot bi stal na častni tribuni in spremljal teniški turnir sredi Anglije.

»Ne bom ostala doma,« je odločno povedala Dora. »Gremo na počitnice! S seboj bom vzela hribovske čevlje in nahrbtnik knjig in brala, kolikor si bom želela, ostali čas pa bom hodila naokoli in uživala v naravi,« je rekla Dora. Ona je knjižni molj, kaj molj, knjižna miš. Za branje porabi vsak prosti trenutek in bi ji bilo življenje brez knjig prav tako neznosno kot navdušenemu plavalcu, če bi mu vzeli morje, ali kot nogometašu, ki bi ostal brez žoge.

»Poglej, Dora, veliko dela imamo! Prebeliti bi morali kuhinjo in spalnico,« je hčerko poskušala prepričati mama, ko je opazila, da očetu pojenjuje potrpljenje. Njegova tekmovalka je namreč izgubljala tekmo, z njo je očka izgubil stavo in to je prignalo toliko nejevolje v sobo, da bi oče najraje udaril po mizi in poslal ženske iz stanovanja.

»Prvomajski prazniki so pred vrati,« je vztrajala Dora. »Že pozimi smo se dogovorili, da jih bomo preživeli v naravi.«

»In ti misliš, da to pomeni, da bomo za praznike res odšli v gore in bodo odslej kar otroci odločali, kje bomo preživeli dopust,« je bredla po nesmiselnih stavkih mama.

Takrat se je teniški prenos končal in očkova tekmovalka je nepreklicno izgubila. Oče je skočil pokonci in se zadrl: »Kaj, da bi belili, ni govora! O tem se nismo pogovarjali.«

Mama in očka sta se spogledala kot mačka in vrabec.

»Naše stanovanje je zanikrno in umazano kot svinjak, že sedem let ni videlo beleža,« je mama vztrajala pri beljenju.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Senca na balkonu« je narejena v formatih:  ePub 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.