knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Romana Berni
Zmota
ljubezenski roman
Založba Genija
približno število strani: 436
pdf:
1.3 MB
ePub:
398 KB
Mobi:
1.4 MB
Opis

Po vasi so govorili, da je po materini smrti in razvezi s svojim fantom postala samotarka, ki pozno v noč piše svojo diplomsko nalogo, dopoldneve prespi, za družbo soljudi, pa ji ni mar. Edino prijateljica Sandra in bratranec Janko sta bila njena redna sogovornika, z ostalimi pa je imela le nujne stike.

Veliko spremembo v njeno življenje pa prinese gradnja nove ceste, ki pripelje v vas nove ljudi, med njimi tudi Kristijana, ki se za Ido – oranžno princesko – zelo zagreje, vendar pri svojem osvajanju naleti na trd oreh. In tu se zgodba šele začne.


Odlomek iz knjige:

Kristijanovo zanimanje za Ido se je čisto po naključju začelo že tretji ali četrti dan bivanja v tej odročni vasi. Pravzaprav mu je najprej vzbudila pozornost njena hiša. Doma je imel navado, da je med utrujajočim delom z računalnikom občasno napravil odmor in se malce pretegnil po sobi. Svojo navado je prenesel tudi semkaj, kjer je zlasti večere prav tako preživljal ob računalniku. In ko je zdaj tu v Grbini med poznimi večernimi odmori postaval pri oknu in se z očmi sprehajal po obrisih hiš ter drevja pred seboj, mu je pogled vsakič obstal na razsvetljenem oknu ene teh hiš na drugem koncu vasi. Bilo je edino osvetljeno okno v vsej vasi. Celo v poznih nočnih urah je vselej naletel na isti prizor.

Kasneje, neki dan, so se z Leonom in Doretom oglasili pri Jakobu, vrstniku iz te vasi, ki jih je povabil k sebi na pijačo. Ob kozarcu piva so se pomenkovali o zanimivostih in tegobah teh krajev, ki jih je znal Jakob zelo slikovito orisati.

»Vaša vas ima nekaj značilnosti, ki jih opažam že od prvega dne bivanja tukaj. Preseneča me že to, da hodijo ljudje tako zgodaj spat, saj po deveti uri zvečer v vasi malone ne vidiš osvetljenega okna. Z izjemo hiše na onem koncu vasi, kjer luč gori celo pozno v noč,« je Kristijan izkoristil priložnost, da zadosti svoji radovednosti.

»Eh, to je pri Idi, naši oranžni vaški princeski. Ona je nočni človek – ponoči ostaja dolgo pokonci, dopoldneve pa prespi. Nič čudnega, da je še niste spoznali, saj večino časa preždi v hiši.«

»Ima pa zanimive navade,« se je posmejal Dore. »Že nekaj časa sva z Leonom tu, a je še nisva videla. Sva pa zato slišala že precej pripomb na njen račun. Kaj je narobe z njo?«

»Narobe? Težko bi rekel, da je kaj narobe. Gre pa njen način življenja ljudem v nos. Po eni strani govorijo, da je revica, po drugi pa, da je čudaška. Lani spomladi ji je umrla mama in kmalu po njeni smrti se je vrnila živet sem. Prej je začasno stanovala v Ljubljani, kjer je študirala. Ja, zelo redko jo je videti zunaj. Kolikor mi je sama povedala, je od jeseni absolventka, stanovanje v Ljubljani je odpovedala in sedaj tu pripravlja diplomo.«

»Živi sama?«

»Ja, sama. Edinka je, oče ji je umrl v otroštvu, mati pa, kot sem že rekel, lani.«

»In koliko je stara?«

»Tri leta je mlajša od mene, se pravi da ima petindvajset let.«

»Zakaj si jo imenoval oranžna princeska?«

»Zaradi barve njenih las. To imajo v rodu. Spominjam se,« se je zasmejal, »kako smo jo kot otroci zmerjali, da je oranžarica in jo spravljali v jok. Tega seveda ne počnemo več, čeprav skrivaj še kdaj pade tale opazka. No, sam se z Ido dobro razumem, zato me jezi, da jo ljudje toliko obirajo.«

Po tem klepetu pri Jakobu se je Kristijan – kadar koli je vstal od računalnika, da sprosti napete mišice in možgane – še bolj zvedavo oziral proti hiši z osvetljenim oknom. Tudi sam je bil nočni človek, in če bi ne moral zjutraj po večini vstajati navsezgodaj, bi ostajal pokonci še dosti dlje.

Kmalu je o tej skrivnostni Idi vedel vse. Ljudje so jo pogosto omenjali in govoričili o njej različne stvari. Zvedel je celo to, da je imela dalj časa precej čudnega fanta, ki je večkrat prihajal z njo v Grbino. Nazadnje je bil tu dva meseca pred smrtjo njene matere. Potem pa se je moralo med njima nekaj zgoditi, so ljudje pripovedovali, kajti ni ga bilo niti na pogreb. Ida jim je rekla, da sta se zaradi nesporazumov razšla. Razpredali so vse mogoče o tem, kakšen nesporazum bi to lahko bil, da ji ni stal ob strani niti ob materini smrti, ko ji je bilo najteže. Imeli so veliko fantazije, pa so prihajali do mnogih, prav absurdnih, zaključkov.

Jakobovo mnenje o Idi se je razlikovalo od večinskega in ji je vedno stopil v bran. »Ljudje potrebujejo kaj vznemirljivega,« je govoril, »pa si o njej izmišljajo prave drame. Kakor je po eni strani deležna njihovega sočutja, jo po drugi strani klevetajo in si ob njej brusijo jezike. Nikar se preveč ne menite za vse te čenče, ker so zelo pristranske.«

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Zmota« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.