knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Palmira Klobas Pečnik
Klasični skladatelji
priročnik
Založba Genija
približno število strani: 217
ePub:
1.6 MB
Opis

Knjiga Klasični skladatelji nam na zanimiv in pester način predstavlja glasbena obdobja in ustvarjalce od renesanse do impresionizma. Kronološki pregled obdobja zajema splošne zgodovinske značilnosti. Izstopajo predvsem glasbene značilnosti in posamezni glasbeni ustvarjalci. Opisanih je 39 tujih in 11 slovenskih skladateljev. Slikovno gradivo vključuje slike skladateljev in druge zanimivosti.

Vsako obdobje je obravnavano sistematično, s temeljnimi značilnostmi obdobja in z značilnimi glasbenimi oblikami. Te so opisane nazorno, enostavno in razumljivo. Po­samezno glasbeno obdobje je povezano z glasbenim dogajanjem in razmerami na domačem slovenskem ozemlju ter glasbenimi ustvarjalci obdobja.


Avtorica je življenje in delo skladateljev opisala na igriv in zanimiv način, popestren z anekdotami. To je uporabno predvsem za mlajše bralce, ki anekdote ponavadi slikovito povežejo z ostalimi glasbenimi informacijami.

Med glasbenimi deli vsakega skladatelja je na koncu še izbor njegovih desetih najboljših, najpopularnejših del. Glasbena dela iz skladateljevega ustvarjalnega opusa so opisana »slišno«, nazorno, slikovito. Ob prebiranju knjige glasbo delno »slišiš«, kar te tako motivira, da obiščeš koncert, poiščeš zgoščenke in glasbo tudi zares poslušaš.

Knjiga Klasični skladatelji je vsakodnevno uporaben pripomoček za učence osnovnih in srednjih šol. Učitelji glasbene vzgoje bodo knjigo uporabljali kot dodaten vir informacij. Knjiga bo tudi izvrsten pripomoček za velike in male radovedneže ter ljubitelje klasične umetne glasbe.

Uvod

Glasba nas obkroža in spremlja na vsakem koraku. V prvih dneh življenja pomaga staršem, da nas pomirijo in uspavajo. Z njo si lepšamo ure v šoli, igra je z njo bolj vesela. Navzoča je, ko gremo v trgovino, krajša nam čas v avtu, na vlaku, avtobusu, letalu. Pri žalosti nam pomaga, da si damo duška.

Ne moremo je videti niti se je dotakniti, lahko jo le slišimo. Njen jezik je poseben, sestavljen iz zvokov, ki jih proizvajajo človeški glasovi ali posebni instrumenti. Njeno delovanje je čarobno. Od vseh umetnosti prav glasba najbolj neposredno in najmočneje vpliva na naša čustva.

Od pradavnine do danes ima glasba raznovrstno in široko rabo. Navzoča je pri delu, običajih, obredih, poveličevanju bogov in vladarjev, zabavi.

Prvotno je glasba pripadala vsem enako. Z razredno delitvijo se je začela deliti tudi glasba. Med pripadniki najširših množic je nastajala in se izvajala ljudska glasba. Umetna glasba je nastajala med izobraženimi glasbeniki, skladatelji, in je bila namenjena višjim družbenim slojem.

Danes je glasba vse to in še mnogo več. Združena s tehnologijo je dobila nove razsežnosti. Postala je donosna industrija in močan dejavnik pri določanju mode oblačenja, vedenja, razmišljanja. Tudi danes ima glasba moč, s katero vpliva na množice tako v pozitivnem kot v negativnem smislu.

V poplavi najrazličnejših glasbenih zvrsti, ki nenehno nastajajo, so mnogi zbegani. Katera je prava, dobra, umet­niško vredna glasba? In katera je zanič, glasbeni kič in skoraj sramota za glasbeni svet? In po katerih merilih se to določa? In kdo je postavil ta merila? Vprašanja so težka in verjetno se le redki lotijo resnih odgovorov. Mogoče odgovorov preprosto ni. Ali pa ima vsakdo svoj lastni odgovor, ki je lahko zelo različen od drugih. Danes vladajo glasbenemu svetu mediji. Njihovemu prepričevanju se je težko upreti, še zlasti, če si mlad. Popularno ni nujno tudi kakovostno, in nasprotno. A to v glasbenem svetu poznajo že od davnine. Nič novega, bi lahko dejali. In smo spet tam: kdo ima prav?

Nekaj pa je gotovo. Glasba, ki ji danes pravimo klasična, je preživela vse te spremembe. Tudi današnja mogočna glasbena industrija, ki temelji na popularni glasbi, ji ni mogla in ji ne more do živega. Klasična glasba ima svoje ljubitelje po vsem svetu, njeni izvajalci so tudi lahko zvezde in je še kako živa. Dvesto, tristo in več ali manj let stara glasba privablja na milijone ljudi v koncertne dvorane in nič ne kaže, da bi to bila le modna muha. Nekaj tradicionalnih prireditev je rezerviranih za več let vnaprej in za nešteto ljubiteljev visoka cena vstopnic ni nobena ovira. Marsikatero prvenstvo v glasbenem svetu pripada klasični glasbi: prva posneta gramofonska plošča je vsebovala operne arije v izvedbi Enrica Carusa, največje število prodanih plošč je bilo z glasbo W. A. Mozarta, itd.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Klasični skladatelji« je narejena v formatih:  ePub 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.