knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Hrvoje Kovačević
Skrivnost Titana Horvata
mladinska kriminalka
Založba Genija
prevod: Tomaž Gerdina
ilustracije: Uroš Hrovat
približno število strani: 244
pdf:
2.6 MB
ePub:
1.4 MB
Mobi:
2.7 MB
Opis

Odlomek iz knjige:

»Si videl, kdo je tole tukaj pustil?«

»Prosim?« vzdihne Simon in pogleda zbeganega moža.

»Tole,« zamahne mož z natančno prepognjenim listom papirja. »Si vedel, kdo je tole postavil pod moj kozarec?«

»Nisem.«

Vsi na terasi Corleoneja so strmeli v zbeganega moža. Že res, da občinstvo ni bilo številno. Za eno mizo je sedel mlad par, za drugo tri ženske srednjih let. Simon je stal pred jedilnico, ki je bila v isti hiši kot točilnica, s katero sta si delili teraso. Čakal je, da mu Sanja v jedilnici pripravi sendvič, ki bo njegovo današnje kosilo.


»Kaj je narobe, gospod Horvat?« je vprašal natakar, ki je prihajal iz točilnice.

»Medtem ko sem bil na stranišču, mi je nekdo tole podtaknil pod kozarec,« je odgovoril gospod Horvat in še natakarju pokazal prepognjeni papir.

»Kaj je to?«

»To je ... to je ... groba grožnja! Neki bolnik mi grozi ... ! Sredi Stubiških Toplic.«

»Želite, da pokličem policijo?«

»Ne,« je odsekal razburjeni mož in na mizo, za katero je sedel, preden je šel na WC, vrgel zmečkan bankovec za dvajset kun in se s hitrimi koraki napotil proti Mlinarski ulici.

Simon je v hipu pozabil nanj. Dovolj ima svojih težav in ga tuje ne zanimajo.

Sanja je iz jedilnice prinesla sendvič, ki ga je ravnokar pripravila in pogrela v mikrovalovni pečici. Ko mu ga je dala, se je zagledala vzdolž ulice in si brisala roke v predpasnik. Po dveh mlačnih, deževnih avgustih so Stubiške Toplice končno dočakale pravega, vročega. Prišlo je veliko turistov, vendar so se ob tej uri večinoma zadrževali ob bazenih, tako da je bilo središče mesta precej pusto. Vodomet na drugi strani ulice je poživljal okolico. Ne da bi odvrnila oči od čarobne eksplozije drobnih kapljic, je rekla:

»Si spet razburil Titana Horvata, Berger?«

»Razburja se, odkar se je rodil,« je skomignil natakar z močnimi rameni. »Tudi sam bi se, če bi mi dala mama ime Titan.«

Fant se je odločil, da bo sendvič pojedel v stanovanju, ki bo vsaj še tri ure prazno. Povsem prazno. Mama se je odločila, da bo danes do stojnic peljala še psa. Včasih tako naredi. Mogoče zato, da njemu ne bi bilo treba skrbeti za psa in ju peljati na sprehod, mogoče pa želi sosedom pokazati, da psa nista tako nevarna, kot sta videti na prvi pogled. Ali pa se je bala, da bi utegnila psa pojesti Zdenka, ki se v turističnih mesecih običajno pred njo vrne iz službe.

Zdenko živi z njima že skoraj štiri leta, vendar se psa nikakor ne moreta navaditi nanj. In niti on na njiju.

Mira Krasić ga je polomila, ker si je najprej omislila psa in šele potem fanta.Sicer živali, ki sta bili za Simona ogromna psa, niti nista bili tako ogromni, kot bi lahko sklepali po njegovem pripovedovanju. Mefisto je manjši od belgijskega ovčarja, ki mu je resnično podoben, Prstojed, ki ni podoben nobeni pasmi, pa je še manjši.

Občasno je Mira Krasić dojela, kako neprimerni imeni jima je dala, vendar ju ni več hotela preimenovati. Da ju ne bi prizadela. Meni, da sta tako zelo občutljivi bitji. Občutljivejši od večine ljudi.

Simon je jedel sendvič na vzhodnem balkonu, udobno sedeč na stolu z nogama na ograji. Tri nadstropja niže so na klopci sedeli Damir, Nino in Robi.

Nekaj prej so se vsi štirje s kolesi odpeljali do približno tri kilometre in pol oddaljene železniške postaje v Spodnji Stubici. Kljub vročini so šli gledat vlak, s katerim bodo učenci višjih razredov zvečer odpotovali v Zader. Damir je predlagal, da si ga gredo pogledat, in so šli. Tako ali tako niso vedeli, kaj pametnejšega bi lahko počeli.

Na železniški postaji so spoznali, da je bila ideja slaba. Vlak kot katerikoli drug vlak. Kaj je tu videti?

Vrnili so se, spravili kolesa v klet, potem pa počivali v senci hiše na eni izmed klopi, ki prek rokometnega igrišča gledajo proti Slamarici. Z njimi je bil tudi Džeba, fant z obrito glavo, ki je bil nekoliko starejši od njih. Potem je Damir nenadoma predlagal:

»Gremo malo teč!«

»Gremo,« je bil takoj za Nino, čeprav bi bil predlog povsem bedast, tudi če ne bi bilo avgusta, če ne bi bilo petintrideset stopinj v senci, ko so se ravno vrnili s sedemkilometrske vožnje s kolesi.

In tako so trije Simonovi vrstniki, ki jih je poznal skoraj od rojstva, stekli stran.

»Znebili so se te,« je pripomnil Džeba in buljil v slamnato streho, po kateri je restavracija dobila ime.

»Vem,« je prikimal Simon.

Ni bil užaljen. Ni mu bilo čisto prav, da so tako naredili pred pričo Džebom. In ker so uporabili ta cirkus s tekom. Povsem nepotrebno. Nikdar se jim ni vsiljeval. A tudi oni ga niso povsem sprejeli medse. Ve, da je drugačen.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Skrivnost Titana Horvata« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.