knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Goran Gluvić
Ljubljana blues
kriminalka
Založba Genija
približno število strani: 151
pdf:
504 KB
Opis

Tekoče berljiva, spretno sestavljena in z absurdnim humorjem posejana kriminalka.


Odlomek iz knjige:

Nad Ljubljano se je kot tovorni vlak, namenjen v Sibirijo, vlekla mrzla januarska noč. Povprečna mesečna temperatura je bila 3,2134 stopinje pod ničlo, česar ne pomnijo niti najstarejši prebivalci mesta. Pomnijo višja in nižja povprečja, toda takšnega, kot je letos, se ne spomnijo niti zdavnaj umrli.

Zvone Marc je ležal v topli postelji, izdelani v eni od domačih tovarn pohištva, in bral okrog osemsto strani debelo knjigo slovenskega pisatelja Vladimirja Gajška. Veke so se mu zapirale kot zapornice na panamskem prekopu. Na vso moč se je trudil, da ne bi zaspal, zato je menjaval lege najprej na bok, potem na hrbet, na trebuh, pa spet na bok. Meril je tisti del knjige, ki ga je bilo treba še prebrati. Daj, saj ti bo uspelo, se je bodril, a je takoj zatem zaspal in knjiga mu je z vso silo treščila na obraz.

Prestrašeno se je zdrznil in pokukal izza knjige. Kar nekaj časa je rabil, da je dojel, kje se nahaja in da je tričetrt strani prebral v polsnu. Ko je poiskal nit zgodbe, ki je pravzaprav ni bilo, je spet zadremal in knjiga mu je iz rok spolzela na parket. Ko je treščila, je zadonelo v sobi kot prihod inkvizicije pred požigom grešnih knjig.

Sranje, je zastokal in vstal. Odprl je okno in vedra januarska noč je prinesla v sobo januarski mraz. Globoko je vdihnil, da bi se zbistril, a je le močno zakašljal in hitro zaprl okno. Še kakšno bolezen bom staknil, je pomislil. Nato je naredil deset počepov in dvajset sklec in zazdelo se mu je, da je premagal spanec. Ko je sedel na tleh in se pripravljal, da se bo spet lotil branja knjige, je zakinkal. Sanjal je rumene platnice, ki kuhajo bograč na italijanski način in se ne zmenijo za vsebino Gajškove knjige. Ko so mu platnice začele potiskati kuhalnico v usta in ga silile, naj pokusi skuhano, je rezko zastokal in se spet zbudil.

Ne smem ležati, ne smem sedeti, je ponavljal, vzel knjigo in si iskal primeren prostor za branje. Odšel je v kuhinjo, se naslonil na kuhinjski pult, tudi izdelan v domači pohištveni industriji, in si rekel, naj ga brcnejo vse živali tega sveta po enkrat v jajca, če do jutra ne bo prebral še teh tristo petdeset strani Ikarjevega perja. Kletev je bila učinkovita in Zvone Marc si ni več upal zatisniti očesa.

»Ti skuham čaj?« ga je čez čas vprašala Sanja, ki je zaspano priracala v kuhinjo. Zvone Marc se je zdrznil. Ko se je ozrl k njej, je videl, da je popolnoma gola. Sanja je bila drobno plavolaso in dolgolaso dekle z živimi modrimi očmi, ki so begale sem ter tja, tako da je bila videti kot prestrašena srna, vendar je videz varal. Bila je kameleon osebnosti. Sposobna jih je bila uporabiti najmanj sedemnajst. No, vsaj toliko jih je Zvonetu Marcu uspelo prešteti.

»Sanja, a še spiš?« jo je vprašal.

»Ne,« je odvrnila in prižgala plin na štedilniku.

»Sanja, naga si.«

Sanja se je pogledala in se ugriznila v ustnico. »Ja, pa sem res,« je vzdihnila in se vrnila v svojo sobo. Zvone Marc je stopil k štedilniku in ugasnil plin.

Kmalu zatem se je Sanja vrnila v halji. »A si za en seks?« ga je vprašala.

»Ne,« je zamomljal Zvone Marc, ne da bi odvrnil pogled s knjige. »To reč moram prebrati do konca.«

»Če hočeš, ti lahko pomagam brati,« je predlagala Sanja. »Če bova oba brala, bo knjiga prej prebrana, a ne?«

»Sanja, spat pojdi!« jo je Zvone Marc proseče pogledal.

Ni se zmenila za njegov pogled, temveč je nadaljevala: »Kaj pa, če bi se šla vživljat v čustvena stanja? Jaz v tvoje, ti v moje. Odpriva si srci in si zaželiva iskrenega odnosa! Čeprav nisva partnerja in čeprav sva si blizu, med nama stojijo železna vrata, močnejša od vrat trezorja narodne banke. Ključ in šifra sta v tvojem in mojem bitju. S preprosto vajo bi si pomagala pri odpiranju vrat, tako bi ti stopil vame in jaz vate. Najprej pa pojdiva na sprehod, saj bo kmalu jutro, sprehajajva se in se spoznavajva! Pojdiva se držat za roko in se pogovarjat o čemerkoli, tudi o perečih problemih ministrstva za notranje in zunanje zadeve, ministrstva za šolstvo, šport in šah, pa tudi o naju! Odkrijva veselje do druženja! Privoščiva si človek, ne jezi se, tarok, gnilo jajce! Zaživiva drug za drugega in se začniva pogovarjati, pogovarjati in samo pogovarjati!«

Zvone Marc je odložil knjigo in stopil k njej. »Sanja, a spiš?« Ni odgovorila. Le v naročje mu je padla. Odnesel jo je v njeno sobo in položil na posteljo. Potem je lahko nadaljeval branje knjige.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Ljubljana blues« je narejena v formatih:  pdf 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.