knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
5.54 €
Goran Gluvić
Blejsko potrkavanje
kriminalka
Založba Genija
približno število strani: 157
pdf:
525 KB
ePub:
271 KB
Mobi:
844 KB
Opis

Oficirski sinovi, generacija, ki je bila prepletena z militarističnim sistemom, razčlenjuje idilo in krutost.


Odlomek iz knjige:

Sestajali so se vsak petek v Garijevem stanovanju, v eni izmed sob, v kateri je stal bar biljard, tisti z lesenimi gobami, star okrog sto let, a skrbno obnovljen.

Gari in Mirko sta bila par, ki je redno premagoval Ogija in nekoga, ki ga je Ogi pripeljal s sabo. Sicer pa je bila igra bolj stranskega pomena. Bistveni so bili pogovori med njimi.

Videti so bili kot tajna druščina, ki poskuša rešiti svet od vseh njegovih tegob, ali pa ga vsaj prisiliti, naj se gre zdravit.

Njihova najbolj priljubljena tema je bila predvsem kdo, kdaj, zakaj in na kakšen način si je izmislil bar biljard z lesenimi gobami. Začel je Ogi s trditvijo, da je bil izumitelj prav gotovo kakšen strasten gobar in da so v začetku postavljali prave gobe na pravi mahovini. Šele mnogo pozneje so postavljali debelo zeleno sukno.

»Če bi se morda načelno strinjal s tvojo trditvijo,« je nadaljeval Gari, »bi potem moral postaviti vprašanje, ki je bistvenega pomena za verodostojnost raziskave. Zatorej: kakšne vrste gob je uporabljal izumitelj? Jurčke, mušnice, turke ali celo leponogega gobana?«

»Kaj ti meniš?« se je Ogi obrnil na četrtega igralca, ki je ponavadi le zbegano poslušal njihovo razpravo.

Tokrat je to bil Žil, ki se ni dal zmesti. Dobro so se poznali med sabo. Bil je nekaj let mlajši, otroštvo pa so preživljali na istem koncu Bleda. Pozneje, ko so se preselili v Ljubljano, so se veliko družili, ga tudi vabili na biljard, a je odklanjal povabilo, ker se mu je zdela igra dolgočasna. Rajši je imel nogomet. Zdaj je končno sprejel povabilo, ker mu je Ogi obljubil, da bodo kdaj pa kdaj tudi oni odigrali kakšno nogometno tekmo.

Na Ogijevo vprašanje pa je le skomignil. Začel je z igro in namenoma podrl leseno gobo.

»Kdo pa misliš, da si?« se je Gari obrnil k Žilu. »Le navaden pisatelj si. Pod častjo ti je, da bi se pogovarjal o nastanku biljarda, kaj? Zakaj pisateljuješ, Žil? Ti je treba? Samo zajebavajo te. Ker si čefur, moraš znati zmešati takšno pijačo, da ti jo bodo pili iz dlani. Ti moraš znati narediti sok iz pepela,« je Gari iztegnil dlan.

Žil je vstal, postavil belo kroglo, udaril in zadel modro, ki se je skotalila k rdeči in jo potisnila v luknjo. »Sok iz pepela, praviš,« se je nasmehnil. »Tisti, ki ima okus po malinah in ribezu?«

»Za kazen bom prisostvoval tvojemu literarnemu večeru, kjer boš predstavil svoj nov roman kratkih zgodb,« se Gari ni odzval na razpravo o okusu soka iz pepela.

Mirko in Ogi sta stopila h Gariju, se postavila kot stražarja in rekla: »Če boš ti kaznovan, bova tudi midva. Glavo pokonci!«

Žil je le zmajal z glavo. »Gari, res ne vem, zakaj me zmerjaš s pisateljem?« je siknil. »Hvala enemu izmed obeh spolnih organov, da se ukvarjam s producentstvom. A bomo zdaj igrali ali ne?«

»Jaz bi, a ne znam,« je rekel Mirko.

»Tudi jaz bi, vendar ne znam,« je rekel Ogi.

»Jaz pa bi, pa ne znam,« je šepnil Gari in pogoltnil slino.

Žil je vrgel palico na biljardno mizo.

»A ti tudi ne znaš?« so vprašali vsi trije. Potem pa so igrali do jutra. Znova sta zmagala Gari in Mirko. Žila so sprejeli kot četrtega člana. Do nadaljnjega. Ali pa če se odločijo drugače. Tako so mu rekli. Odločili pa se niso nikoli.



Sredi poldneva je Garija poklicala sestra. »Kaj je, Vesna?« je zdolgočaseno zazehal. Vesna je ihtela v telefon: »Oče… Oče… Oče …« Več ni mogla spraviti iz sebe, zato je Gari vprašal: »Je umrl ali kaj?«

Zatulila je: »Jaz… ne zmoooorem več!« Jasno, je pomislil Gari, oče Milan bo živel stopetdeset let. Najmanj trideset let bodo hodili razni televizijci in časopisarji na njegov rojstni dan in kot najstarejšega prebivalca Slovenije in Evrope, morda celega sveta spraševali, kako je treba živeti, da dosežeš tako visoko starost. Prav gotovo ne bo omenjal, da je najpomembnejše vrtati v otroke z ostrimi pripombami, namočenimi v mravljično kislino.

»In kaj zdaj?« je vprašal.

»Rekel mi je, da sem …«

»Ne zanima me, kaj je rekel,« se mu ni dalo poslušati o očetovih pripombah. »Vprašal sem te, kaj zdaj.«

»Prosim te, pridi ponj, vzemi ga nazaj k sebi, vidva sta se kljub vsemu razumela, ti imaš živce,« je moledovala Vesna.

»A ti nisem …«

»Samo tega mi ne govori, prosim te, vem, da sem bila krivična, ko sem ti očitala, da si grob z njim, vem, in priznam, da je treba z očetom bolj na trdo in neprizadeto, ne pa v rokavicah.«

»Poslušaj, Vesna, jaz sem njegovo sobo že oddal.«

»Gari, prosim te, prosim-prosim-prosim!«

»Kje pa bo spal, te sprašujem. Na biljardni mizi?«

Vesna, ki je očitno preslišala, da je Gari oddal sobo, se je čudila: »Kako, kje bo spal?«

»Sobo sem oddal, si slišala!?«

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Blejsko potrkavanje« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.