knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Darja Hočevar
Na robu prepada
ljubezenski roman
Založba Genija
približno število strani: 155
pdf:
453 KB
ePub:
197 KB
Mobi:
682 KB
Opis

Ljubka sedemnajstletna srednješolka Anita se nesmrtno zaljubi v svojega profesorja slovenščine. Poleg starostne razlike med njima je tu še ena ovira: on je poročen in neomajno zvest svoji lepi in bogati ženi. Tudi doma je nevzdržno - njena mama je poročena s policistom, ki ga Anita ne sprejema za očeta. V edino oporo ji je babica. Nekega dne začne profesor dobivati strastna ljubezenska pisma, čemur sledi vrtinec zmot ...

Po podatkih o izposoji v splošnih knjižnicah, je leta 2011 avtorica Darja Hočevar s skoraj 13 tisoč izposoj dosegla 14. mesto med najbolj branimi domačimi avtorji.


Odlomek iz knjige:

Anita je bila pravzaprav ponosna, da se je rodila na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu, ki se je razvilo na levem bregu reke Drave, na kraju, kjer se dravske terase najbolj približajo obrobju Slovenskih goric. In vesela je bila, da stoji hiša, v kateri živi z mamo, z očimom in s polsestro, na obrobju mesteca, od koder je prelep razgled na neskončno modrino neba, vinograde in za njimi na gozdove, ki jeseni vabijo s svojimi prelepimi živobarvnimi odtenki. To je v primerjavi s sivino mestnih ulic pomenilo pravo razkošje in tolažbo za njeno občutljivo dušo.

Sicer pa je bilo to skorajda vse, česar se je v svojem mladem življenju še veselila. Izjemi sta bili le dve osebi, ki sta ji vsaka po svoje vlivali tiste nekaj volje do življenja, ki jo je tako potrebovala. Moški, ki ga je vroče ljubila, in babica, ki jo je imela iz vsega srca rada in jo je v mestu pogosto obiskovala.

Včasih so prišli trenutki, ko si je želela samo še smrti, in ta želja se je zadnje čase vse prepogosto vsiljevala v njene misli. Imela je sedemnajst let, v mestu je obiskovala klasično gimnazijo, bila je solidna v učnem uspehu, toda brez prave volje do življenja.

V sobo se je spuščal mrak, pozno jesensko sonce je že zdavnaj utonilo za hribovjem. Anita je sedela za mizo pred računalnikom in z vso pozornostjo in natančnostjo nekaj pisala. Včasih je ob napisanem stavku rahlo zardela, njen vročični pogled pa ni mogel prikriti nebrzdanega hrepenenja.

Bila je ljubko dekle. Srednje rasti, ni bila ne majhna ne velika, toda izredno vitka. Črne lase je imela povsem na kratko postrižene, temno rjave oči pa so bile kot oči preganjane srne. Njene poteze obraza so bile lepe in bilo je slutiti, da bo še zrasla v izredno lepotico. Za zdaj je ljudi ponavadi očarala s skrivnostnim nasmeškom, ki je bil čudna mešanica mladostne igrivosti in prezgodnje grenkobe. Oblačila se je preprosto, najraje v oprijete kavbojke in široke puloverje.

Bila je zamišljena, tedaj pa ...

Iz spodnjih prostorov so se kot že tolikokrat doslej zaslišali vpitje, kriki, grde besede ... To je pomenilo, da se je očim vrnil iz službe. Vsak dan ista pesem.

Alfred Debevc je bil krepak možakar pri štiridesetih, na videz niti ne napačen, njegov značaj pa se je Aniti zdel obupen. Imela ga je za oblastnega, surovega, posebno pa je blestel v psihičnem mučenju. Tudi fizično obračunavanje mu ni bilo tuje, vendar se je v tem le nekako zadrževal, saj je bil v službi zakona. Kot komandir policijske postaje je med meščani užival velik ugled, nihče pa si niti približno ni predstavljal, kaj se dogaja za domačimi zidovi.

Anita je že neštetokrat preklela tisti dan pred desetimi leti, ko se je mama po dveletnem vdovstvu znova odločila za zakon. Njen oče, Tadej Šimnic, je bil čudovit človek. Kot trgovski potnik je veliko potoval v tujino, od koder ji je vedno nosil darila. Nikdar ni pozabil nanjo. Igrače, oblekice, čeveljci … Omare so bile vedno polne novih stvari. Bila je njegova princeska in ljubil jo je z vsem srcem.

Nekega dne pa se ni vrnil s poslovnega potovanja. Umrl je v hudi prometni nesreči nekje blizu Dortmunda v Nemčiji. Čeprav je ob njegovi smrti imela komaj pet let, je bila bistra deklica in se je dobro zavedala, da ljubljenega očeta ne bo več nazaj! Veliko je prejokala. Še najbolj jo je znala tolažiti babica, Tadejeva mama. Takrat je še veliko zahajala v njihovo hišo. Medtem ko je bila mama v službi, je babica pazila nanjo. Pripovedovala ji je zgodbe iz svojega partizanskega življenja, in to tako doživeto, da je bila deklica vsa očarana. Vedno znova in znova je želela poslušati njene prigode, ki jim ni bilo konca. Očetovo izgubo je nekako prebolela in se prav tako z babičino pomočjo sprijaznila z mislijo, da je oče v nebesih in se mu lepo godi. Tudi v to je verjela, da budno pazi nanjo in je v mislih vedno pri njej. Tedaj je še verjela v posmrtno življenje, z leti pa se ji je počasi začelo dozdevati, da oče že ne bi dovolil temu tipu razgrajati po stanovanju in ju z mamo psihično uničevati, da bi jima prišel na pomoč in ga lastnoročno vrgel čez prag. Njenega očeta ni več, to je dokončno vedela, odkar je iz deklice zrasla v dekle.

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Na robu prepada« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.