knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Darja Hočevar
Grenko spoznanje
ljubezenski roman
Založba Genija
približno število strani: 261
pdf:
1002 KB
ePub:
369 KB
Mobi:
1.0 MB
Opis

Kristina je uspešna mlada manekenka, za katero bi marsikdo pomislil, da živi sanjsko življenje. Vendar videz vara, saj jo preganja mračna preteklost. Ko končno okusi popolno srečo in misli, da lahko preteklost za vedno pokoplje, se stvari obrnejo na glavo.

Po podatkih o izposoji v splošnih knjižnicah, je leta 2011 avtorica Darja Hočevar s skoraj 13 tisoč izposoj dosegla 14. mesto med najbolj branimi domačimi avtorji.


Odlomek iz knjige:

Kristina Antić je parkirala svojega rdečega mini morrisa pred majhnim lokalom v eni izmed ljubljanskih ulic. Ko je izstopila, se ni menila za to, da so mimoidoči nenadoma tiše govorili in se ozirali za njo. Z veselim nasmeškom je stopala po stopnicah proti vhodu v lokal.

Navadila se je že na to, da je vedno v središču pozornosti. Z ljudmi njene vrste je vedno tako. Vedela je, da jo nekateri občudujejo, drugi pa so ji nevoščljivi zaradi njene zunanjosti in popularnosti. Že nekaj mesecev so bile njene slike v modnih časopisih in revijah, pa tudi z ekrana se jim je smehljala v številnih reklamah. Leto dni je minilo, odkar je prišla iz Istre v Ljubljano in že je postala zelo priljubljena. Pri dvajsetih letih je bila zelo iskana manekenka in fotomodel. Ta sloves ji je veliko pomenil. To je bil pravzaprav njen poklic, čeprav si je že od rosnih let želela postati nekaj povsem drugega.

V notranjosti lokala se je ozrla naokoli. Čutila je vroče moške poglede, tako da se je znova pričela zavedati svojega zanimivega videza. Temnejša polt, črni kodrasti lasje, ki so ji valovili po hrbtu, in velike temno modre oči so bili zares lepa kombinacija. Njen pogled je bil zasanjan in zapeljiv; prava vaba za fotografe. Bila je visoka in vitka. Imela je vse, kar dekle potrebuje za tak poklic.

Napotila se je k točilnemu pultu, kjer je na visokem barskem stolu sedel eden izmed njenih številnih prijateljev. Peter Bagari je bil doma iz Prekmurja. V prestolnici je živel že nekaj let. Rad je živel v razkošju, ni pa se mu dalo poiskati kakšnega pametnega dela. Ker je bil privlačen, se je večkrat poskušal kot žigolo, saj je v takšnem mestu vedno dovolj osamljenih starejših žensk s polno denarnico. Prišla so pa tudi sušna obdobja. Kristina je s presledki prihajala k njemu že dva meseca in mu kdaj pa kdaj posodila tudi nekaj denarja. Če že ne kaj več, je v njem imela vsaj iskrenega prijatelja in to ji je veliko pomenilo.

»Pozdravljen, Peter! Imaš zasedeno?« ga je ogovorila v tekoči slovenščini. »Kjer te sprejmejo z odprtimi rokami, se nauči njihovega jezika,« je bilo njeno geslo. Čemu naj bi se ti ljudje vedno prilagajali tujcu? Zakaj ne bi bilo obratno? Marsikdo je z odobravanjem in občudovanjem sprejemal njeno mišljenje.

Peter je vstal in jo objel čez rame. »Pridi, greva k mizi! Naročil sem tatarski biftek in steklenico šampanjca. Nocoj morava proslaviti. Nekaj dobrih starih ovčk sem osušil zadnje dneve. Morda je vreme vplivalo nanje.« Morala se je nasmehniti. Presneto čeden je bil videti in ni se čudila, da so se ženske pulile zanj.

»Veš, Peter, tudi mene včasih grabi takšna želja.«

»Kakšna?« se je začudil njen prijatelj.

»Da bi se prilepila kakšnemu dedcu in bi imela od tega velik dobiček.«

»Ti bi se tega lotila?« se je začudil. »Nimaš razloga za kaj takega. Imaš dobro delo...« je začel naštevati, a ga je prekinila.

»To vem, Peter, ampak vse to: delo, snemanje, modne revije, poziranje… Vse to je tako utrudljivo. Veliko denarja se mi je že nabralo, to je že res, toda jaz ga želim še več. Nekoč želim zaživeti v vsem razkošju. Zakaj pa misliš, da si še nisem kupila stanovanja? Ker denar hranim, ga menjam v tujo valuto. Nekoč ga želim preštevati. Tako nekako kot tisti racman v risanki,« se je nasmehnila. Peter jo je začuden poslušal. Zdelo se mu je, kot bi svojo prijateljico spoznal šele ta večer. Nekaj skriva pred njim, to je že dalj časa slutil. Kadarkoli je načel pogovor o njeni družini in življenju doma, se je vedno izognila odgovoru in raje spremenila temo.

Premotil ju je natakar, ki jima je postregel s šampanjcem. Trčila sta in naredila nekaj požirkov. Nato jo je ljubeče pogledal in nežno zaprosil:

»Kristi, bi mi končno zaupala, zakaj si sploh prišla iz Poreča v to zdolgočaseno Ljubljano? Če bi jaz živel v tako čudovitem kraju, se niti za kilometer ne bi premaknil iz njega.«

Na njenem lepem obrazu so se pokazale bolestne gube. To je bilo zanj nekaj novega, čeprav je vseskozi slutil... Človek ne pride kar za prazen nič iz prelepega obmorskega mesteca v tuj, meglen kraj, kjer ga nihče ne pozna.

»Oh, Peter,« je skorajda zašepetala in v očeh so se ji zalesketale solze. »To je grda umazana zgodba in prav rada bi jo pozabila.«

»Povej mi, Kristi, povej mi vse! Lažje ti bo,« jo je spodbujal prijatelj. »Veš, da te imam rad in želim, da sva zares iskrena prijatelja.«

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Grenko spoznanje« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.