knjige po žanrih
pomoč
več o knjigi
6.57 €
Darja Hočevar
Ljubezen na meji
ljubezenski roman
Založba Genija
približno število strani: 285
pdf:
886 KB
ePub:
251 KB
Mobi:
878 KB
Opis

Bralci revijskih »zgodb, ki jih piše življenje« že poznajo pisateljico Darjo Hočevar. Tokrat se predstavlja s svojo drugo knjigo – dinamično, napeto, a hkrati tudi lahkotno za branje.

Avtorica v knjigi prepleta ljubezensko zgodbo, elemente kriminalke in izzive sodobnega življenja na podeželju, ki je vse bolj pod pritiskom urbanih »vrednot«. Čeprav zgodba ni biografska, imata marsikateri lik in zaplet zgodbe nekje globoko vzorec tudi v izkušnjah pisateljice.


Pestrost likov in razgibanost medsebojnih odnosov nam predstavita Darja Hočevar kot mojstrico zapletov, ki jo brez predsodkov lahko primerjamo tudi z tujimi, bolj znanimi avtorji tovrstne literature.

Po podatkih o izposoji v splošnih knjižnicah, je leta 2011 avtorica Darja Hočevar s skoraj 13 tisoč izposoj dosegla 14. mesto med najbolj branimi domačimi avtorji.

Odlomek iz knjige:

Zgornja Oreška vas, slikovita hribovska vasica, približno dvajset kilometrov oddaljena od slovensko hrvaške meje, se je bledo lesketala v jutranjem soncu. Na pogled prav idilična. Bele kmečke hiše z gospodarskimi poslopji, cerkev z velikim zvonikom, na sredi vasi trg in gasilski dom, vaška trgovina in seveda gostilna, ki zadnja leta sprejema vse več gostov željnih kmečkega turizma. Vse naokoli se razprostirajo zeleni travniki, gozdovi, njive in polja. Sicer pa se prebivalci te vasice lahko ponašajo z majhnim umetnim jezerom, ki poleti hladi turiste, pa tudi vaščane. Ni kaj, marsikdo bi jim lahko zavidal, ko vas le ne bi bila tako odročna.

Vrata ene od visokih hiš, ki stoji nedaleč od vaške ceste, so se odprla. Hiša je mogočna, starinsko bahata. Pozna se, da so spodaj prezidavali, kajti ima velika nova okna. Zgoraj je še vse po starem, okna so majhna in obdana z zelenim kamnom. Na vseh policah cvetijo rože. Rdeči in beli cvetovi silijo izza železnih križcev, z zgornjih oken visijo slapovi nageljnov.

Na cesto je stopilo suhljato dekle dvajsetih let v ponošeni trenerki, adidas copatih, na glavi pa je imela pisano ruto, povezano v turban. V enakomernem teku se je spustila po cesti. Bila je to Srakičeva Marjetica, hči enega najbolj trdnih kmetov tod naokoli. Pred dvema letoma je v mestu končala gimnazijo, potem pa šolo obesila na klin. Odločila se je za nekaj nemogočega, in če si je ona nekaj vtepla v glavo, je živa duša ni mogla odvrniti od tega. Zadala si je namreč nalogo, da bo na prihodnjih olimpijskih igrah sodelovala v maratonu. V preteklosti sicer ni imela nobenih atletskih izkušenj, a bila je prepričana, da ji bo z vsakodnevnim treningom podvig uspel. Ljudje so se muzali, marsikdo jo je obsodil, da je malo čez les, toda dekletu je bilo vse skupaj figo mar.

›Bodo že videli, kaj zmore Marjetica,‹ si je dajala poguma in s tem krepila svoj zanos. V enakomernem tempu je tekla mimo zadnjih vaških hiš in zavila v klanec. Cesta se je pričela vijugasto spuščati navzdol, skozi zaraščen gozd, poln visokih jelk in borovcev. Sredi gozda je opazila starega kmeta Mačka, ki je pogledoval v posodice privezane na deblih, koliko smole se je že nateklo v zareze. Ob poti so ležala posekana debla, smola se je cedila iz njih, oster vonj je polnil pljuča in Marjetica je sproščeno zadihala. Nad glavo ji je poletela jata kavk. Vreščeč so se izgubile nad gozdom. Še nekaj vijugastih ovinkov in v pičle pol ure se je vaški poti pridružila cesta, ki je peljala v eno smer proti državni meji, v drugo pa proti šestdeset kilometrov oddaljenemu mestu. Globoko pod cesto je onstran reke zavriskal vlak in zapeljal na postajo. Na desni strani se je v jutranji svetlobi bleščalo jezero, obdano z zelenjem. Malo naprej od mostiča, ki ga je pravkar prečkala, je bila razmajana koliba, ki je predstavljala avtobusno postajo. Poleg kolibe se je nestrpno prestopala ženska v zeleni carinski uniformi. Bila je dobra prijateljica Srakičeve Marjetice, čeprav je morala biti vsaj desetletje sta­rejša od nje. Na pogled je bila dokaj prikupna za tiste ljudi pač, ki jim suhice niso preveč po godu. Manjše rasti in zaobljena, zato ji je bila uniforma vedno nekoliko pretesna. Bila pa je s srcem in dušo carinica in o njej je vedno šel dober glas po vasi in okolici.

»Hej, Maksa!« je zaklicala Marjetica, še preden je pritekla do nje, »zopet na delo?«

Nakup in izposoja
izposoja
naročilo
Preberite pred prenosom
Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik!
Knjiga »Ljubezen na meji« je narejena v formatih:  pdf  ePub  Mobi 
S klikom na gumb IZPOSOJA boste odprli stran na kateri lahko knjigo brezplačno izposodite, če ste član ene od (67) knjižnic, ki so v sistemu Biblos (ePub ali pdf format).
S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal naročilnico.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran s katere lahko prenesete kupljeno e-knjigo (download).
S klikom na gumb NAROČILO (po e-pošti) boste odprli stran, na kateri so podatki za položnico.
Knjigo naročite po e-pošti, znesek pa nakažete po položnici (univerzalni plačilni nalog).
Po prejetju nakazila bomo na vaš e-mail poslali kupljeno knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.