več o knjigi
4.50 €

Herbert George Wells

Časovni stroj

zf proza
Založba Genija
www.genija.com
info@genija.com
približno število strani: 141
ePub: 287 KB
pdf: 456 KB
Kindle: 866 KB
Opis

Po prvi svetovni vojni je bilo ime H. G. Wellsa poleg imena G. B. Shawa najbolj znano ime sodobnega angleškega pisatelja med zahodnoevropskimi bralci. Saj je bil H. G. Wells ne samo pisatelj fantastičnih, utopičnih in družbenih romanov, temveč tudi avtor zelo priljubljene Svetovne zgodovine, ki je izhajala v vedno novih izdajah. Sam se je proglašal za novinarja in ne za umetnika, mnogokateri kritik mu je očital, da v svojih delih preveč uči in razmišlja, da ima sicer mnogo idej, a tudi mnogo besed. Nihče mu ni mogel odrekati, da je gibčen, uspešen in razumen pisatelj, čeprav vpliva na občinstvo tudi s količino svojega književnega dela (napisal je nad sto knjig).

Med prva njegova dela spadajo romani: Časovni stroj (1895), Nevidni človek, Vojna svetov, Prvi ljudje na mesecu. Roman o časovnem stroju, ki nas popelje v fantastično prihodnost, z bistrim pogledom ugotavlja, kaj se lahko zgodi, če zmaga suhoparen razum tehničnega navdušenca nad človeškimi čustvi. Roman je častitljiv zaradi svoje starosti in bi mu bili kot pionirskemu delu krivični, če bi ga hoteli secirati s sedanjimi merili. Wells se je izognil socialno-politični problematiki in prikazal samo dvojnost utopične prihodnosti s sužnji Morloki in gosposko kasto, ki živi od izkoriščevanja tujega dela. Razumljivo je, da fantastična dela, zgrajena na naravoslovnih in tehničnih hipotezah ter trenutnih družbenokritičnih spoznanjih, hitro zastarevajo. Toda pri Wellsu je bilo bolj tragično, da se njegovi nazori niso razvijali v tisti progresivni smeri, ki jim je bila nakazana na začetku njegovega književnega delovanja.

Preberite pred nakupom

Za preizkus prenesite brezplačno knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik.

S klikom na gumb NAKUP boste odprli PayPal blagajno. Računa na PayPalu za plačilo ne potrebujete.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran "prenesi knjigo" s katere lahko prenesete e-knjigo (download) v formatih:

– ePub
– pdf
– Mobi (Kindle)

S klikom na gumb NAROČILO boste odprli stran za naročilo po e-mailu.

Nakup ali naročilo