več o knjigi
brezplačno

Boris Čerin Levy

Ukaz poveljstva: najdite izginule...

zf proza
QUARK d.o.o.
quark@guest.arnes.si
približno število strani: 248
ePub: 203 KB
pdf: 3.3 MB
Kindle: 409 KB
Opis

Odlomek iz knjige:

Skrivnost izginulih vesoljskih ladij je vstala srhljivo in nedoumljivo.

»Mar ni nihče preživel?« S Protovega obraza je izginil ves žar prvotnega navdušenja nad odkritjem pogrešane vesoljske ladje NEPTUN. »Torej je sedaj to orjaška krsta ali kaj?«

Dvom in bojazen sta legla na Protov obraz. Prav iskanje izginulih vesoljskih ladij je bilo njihovo poslanstvo, toda po prvih poročilih samovodljivih kometov o NEPTUNU je začutil prisotnost nečesa zunaj svojega dojemanja. Po toliko letih izjemnega tehnološkega napredka Zemljanov in njihovega silovitega prodora v vesolje so znova zastali pred nerazložljivim pojmom. Vesoljske ladje so izginjale brez sledi, brez česarkoli, kar bi dalo slutiti, zakaj, kako ali kam.

Po vsem tem so prav oni odkrili eno izmed pogrešanih ladij. Kakor pred gledališkim odrom so opazovali hologramski posnetek NEPTUNA v tridimenzionalnem prikazu devet-metrskega hologramskega prostora.

»Nobenih znamenj nevarnosti ni mogoče zaznati,« je v vzpodbudo povzel Prot. Toda njegove besede so ob moreči negotovosti dobile samo prizvok neresnega sprenevedanja.

»Posadka je šla na zabavo in pustila ladjo, naj gre v vražjo mater,« je s poenostavljeno pikrostjo osvetlil vso zadevo Šena.

Vendar mu kljub dovtipu ni šlo na smeh. Sodil je v izvidniško enoto za raziskovanje v težkih okoliščinah. Tudi v notranjost NEPTUNA bo verjetno šel med prvimi.

Prot se je ocenjujoče ozrl vanj. Že več generacij je tehnološki razvoj človeške civilizacije zagotavljal varnost izvidniškim podvigom. Osvajanje vesolja je postalo bolj vprašanje radovednosti. Po prvih izginulih vesoljskih ladjah pa se je vse spremenilo in tveganje je ponovno začelo prihajati na dnevni red. Vprašanje, kako bo to sprejela posadka, se mu je vse bolj neprijetno vsiljevalo. Uvedba prisile, pojem iz izmišljenih ali zgodovinskih zgodb, je iznenada stala pred njim. Morebitne izbruhe odpora bo moral previdno preprečiti. Fantje so bili sicer dobro pripravljeni, duševno in telesno, vendar v mejah zahtev, brez predvidenega soočenja s smrtjo.

ogled knjige
Prenesi knjigo