več o knjigi
4.50 €

Bogdan Novak

Zdomci med brati

roman
približno število strani: 226
ePub: 293 KB
pdf: 569 KB
Kindle: 1023 KB
povezava na tiskano izdajo
Opis

Roman Zdomci med brati s podnaslovom Tužna je nedelja sem napisal leta 1988. Roman se začne z opisom resničnega dogodka v Idriji iz leta 1988, ko so se domačini stepli z delavci iz drugih republik. Vzrok je bil banalen: stepli so se zaradi domačinke, ki je zaplesala z Bosancem. Pretep je postal vsesplošen, razplamtel se je po vsej Idriji, domačini so napadli tudi barake tujih delavcev, ki so jim z vlaki in avtobusi prihiteli na pomoč rojaki iz Ljubljane, Velenja, Postojne in drugih krajev v Sloveniji. Policija je imela kar dosti dela, da je zadevo umirila. O tem so se razpisali po vsej Jugoslaviji.

Ponudil sem ga štirim slovenskim založbam, eni zagrebški in dvema sarajevskima. Vse po vrsti so zavrnile njegovo objavo z različnimi izgovori. Na koncu je izšel v Beogradu kot »Knjiga u novinama«, dodatek k humorističnemu tedniku Jež v treh zvezkih (Jež št. 2588-2589, 17.-24. marec 1989; Jež št. 2590, 31. marec 1989; Jež št. 2591, 7. april 1989) z ilustracijami Dragana Rumenčića. V Sloveniji verjetno niso hoteli izdati romana zato, ker je glasno in jasno opozarjal na slovenski nacionalizem in šovinizem, plastično je opisal bedne razmere, v katerih so živeli zdomci iz drugih republik v Sloveniji, ki jih je družba brezobzirno izkoriščala najmanj tako kot v tedaj osovraženem kapitalizmu. Hkrati je bilo iz romana razvidno, da so vse tiste socialistične floskule o bratstvu in enotnosti samo pesek v oči. Slovenske založbe zato niso hotele tvegati političnega škandala, prav tako si te teme niso želeli načenjati ne v Zagrebu ne v Sarajevu.

Drugi razlog proti objavi romana je bil konec, ki je dokaj odkrito napovedoval vihar, ki se je obetal, uničujoč orkan, ki lomi drevje in razkriva strehe, pušča za seboj trupla in ne pusti kamna na kamnu, kar je prispodoba za bližajočo se vojno v Jugoslaviji.

Tretji minus je pomenil avtor sam. Po vsej Jugoslaviji sem bil razvpit kot novinar, ki me je oblast leta 1984 brezobzirno (in seveda nezakonito) odstavila kot odgovornega urednika Pavlihe, ker sem dovoljeval, da je časopis kritiziral družbo in njene predstavnike brez dlake na jeziku. Kot tak sem bil nezaželen sodelavec v tisku in založništvu, še posebej s tako občutljivo snovjo, ki je obetala nove škandale.

Po podatkih COBISS-a, je leta 2018, 2017 in 2016 Bogdan Novak dosegel 6. mesto med najbolj branimi domačimi avtorji.

ogled knjige
Preberite pred nakupom

Prenesite vzorčno e-knjigo in preverite katere formate podpira vaš bralnik:

prenesi vzorčno e-knjigo

Knjiga Zdomci med brati je narejena v formatih:

– ePub
– pdf
– Mobi (Kindle)

Knjigo lahko plačate po PayPalu ali spletni banki.

Nakup po PayPalu

S klikom na gumb PAYPAL boste odprli PayPal blagajno.
Po opravljenem plačilu vas bo PayPal preusmeril na stran »prenesi knjigo« s katere lahko prenesete e-knjigo (download) v vseh formatih, ki so na voljo.

Nakup po spletni banki

Znesek lahko nakažete po spletni banki. Podatki za nakazilo so v spodnjem okvirju.
Zaradi vašega elektronskega naslova nam obvezno pošljite obvestilo o nakupu.
Če v obvestilu o nakupu priložite potrdilo o plačilu, boste knjigo prejeli v krajšem času.

Po prejetju nakazila vam bomo po elektronski pošti poslali knjigo v vseh formatih, ki so na voljo.

Podatki za nakazilo:

namen nakazila:

e-knjiga Bogdan Novak:
Zdomci med brati

znesek:

4.50

IBAN:

SI56 0201 0025 4134 631

referenca (sklic):

SI00 530

prejemnik:

Genija d.o.o.
Litijska cesta 12/a, 1000 Ljubljana